Demonstranti upali u ministarstva, poginuo policajac, premijer poziva na prevremene izbore VIDEO

Više desetina demonstranata upalo je danas u zgradu Ministarstva spoljnih poslova u Bejrutu, uzvikujući parole poriv vlade, javljaju svetski mediji.

Izvor: B92

Subota, 08.08.2020.

16:42

Default images

Prethodno je policija ispalila suzavac na demonstrante koji su pokušali da se probiju kroz ogradu da bi stigli do zgrade parlamenta u Bejrutu tokom protesta zbog vladine reakcije na razornu eksploziju u gradu ove nedelje.

Oko 7.000 ljudi okupilo se na Trgu mučenika u centru grada, od kojih su neki bacali kamenje, penosi Rojters.

Demonstranti su uzvikivali „narod želi pad režima" i držali su plakate na kojima je pisalo „Odlazite, svi ste ubice".

U eksploziji u luci u utorak, najvećoj eksploziji u istoriji Bejruta, poginulo je 154 ljudi, povređeno 5.000 i uništen je deo grada.

Vlada je obećala da će odgovorne izvesti pred lice pravde.

Libanski premijer Hasan Dijab najavio je danas da će predložiti održavanje prevremenih izbora u toj zemlji, nakon što je eksplozija u centru Bejruta u utorak produbila krizu.

Dijab je u televizijskom obraćanju pozvao sve političke stranke da ostave neslaganja postrani i rade zajedno.

Dodao je da je spreman da ostane na funkciji u naredna dva meseca, kako bi dao vremena političarima da primene strukturne reforeme.

U eksploziji u luci u centru Bejruta prema poslednjim podacima poginulo je 158 ljudi, povređeno ih je više od 6.000, a 21 osoba se vodi kao nestala.

Strahovitu eksploziju u bejrutskoj luci izazvalo je više od 2.700 tona amonijum-nitrata koji je šest godina čuvan u skladištu, nakon što ga je konfiskovala carinska služba. Demonstranti su večeras upali u zgradu ministarstva energetike u Bejrutu, u okviru akcije čija meta su prostorije više ministarstava tokom demonstracija protiv vlasti koje građani smatraju odgovornim za smrtonosnu eksploziju u glavnom gradu Libana.

Prema snimcima koje su emitovale televizije, demonstranti su ušli u zgradu dok su prisutni policajci samo posmatrali.

Energetika je sektor libanske privrede koji simbolizuje loše upravljanje javnim službama i korupciju u političkoj klasi.

Besu naroda doprinose i restrikcije struje. Broj poginulih u eksploziji u centru Bejruta u utorak porastao je danas na 158, a povređeno je više od 6.000 lljudi, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja.

Kao se navodi, 21 osoba se vodi kao nestala.

Strahovitu eksploziju u bejrutskoj luci izazvalo je više od 2.700 tona amonijum-nitrata koji je šest godina čuvan u skladištu, nakon što ga je konfiskovala carinska služba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: