Rat na Tviteru: Ko se krišom sprema za izbore, a ko za bojkot

Najava da će pokret "1 od 5 miliona" izaći na parlamentarne izbore ukoliko te izbore ne budu bojkotovali Nova stranka i SMS izazvala je pravu buru na Tviteru.

Izvor: B92, Blic

Sreda, 22.01.2020.

18:12

Rat na Tviteru: Ko se krišom sprema za izbore, a ko za bojkot
Screenshot/O2

Među brojnim komentarima, izdvojile su se opaske koje su jedni drugima uputili pokret "1 od 5 miliona" i lider PSG Sergej Trifunović.

"To su ona deca što su nas prozivala pre 5 dana što nismo proglasili bojkot", napisao je Trifunović komentarišući vest o saopštenju pokreta, koji je ubrzo reagovao na ovaj tvit.

"To su ona deca što su ti čestitala proglašenje bojkota, a mediji nisu preneli. To su ona deca koju si prozivao za jaja, a ista donosio na protest. To su ona deca u koju niko nije verovao pa godinu dana izdržavaju napade, dok nas koristite za vaše međustranačke rasprave", piše u tvitu.

Pokret je objavio i tvit u kojem naglašava da "stranke koje krše Sporazum, svojim postupcima gaze i bojkot i odluke stručnog tima ali i sve građane koji su svoj potpis stavili. Subotom je protest koji pripada svim građanima". Korisnici popularne društvene mreže komentarisali su motive jučerašnjeg saopštenja, a Trifunović je uputio još jednu opasku na adresu pokreta.

"Razmišljam, pošto sam ipak nesvršeni student, dakle još uvek student, da napustim PSG i učlanim se u 1 od 5 miliona. Nešto mi se baš ide na izbore", napisao je predsednik PSG.

"1 od 5 miliona" o pojedincima iz SzS koji se "tajno pripremaju za izbore"

Iako su iz Pokreta "1 od 5 miliona" saopštili da imaju saznanja da se deo Saveza za Srbiju sprema za izbore, uprkos odluci o bojkotu, nisu precizirali o kome se radi.

Javnost ipak spekuliše o Šapcu i Paraćinu.

U Paraćinu je na vlasti DS, a u Šapcu Zajedno za Srbiju. Obe stranke su najavile bojkot predstojećih izbora. DS bi posle više od 10 godina praktično bez borbe otišla sa vlasti, i time izgubila jedno od retkih uporišta u Srbiji.

Ako ipak tamošnji predsednik opštine Saša Paunović, koji je inače i funkcioner DS, odluči da izađe na izbore, prekršiće odluku svoje stranke o bojkotu.

Isti slučaj je i sa Šapcem, na čijem čelu se nalazi Nebojša Zelenović, prvi čovek stranke Zajedno za Srbiju, koja je takođe podržala bojkot i koja je, kao i DS, članica opozicionog SzS.

Iz tog razloga mnogi su ubeđeni da je "1 od 5 miliona" mislio upravo na njih.

"Stranke koje su već proglasile bojkot nisu se nadale da ćemo mi saznati da se spremaju za lokalne izbore, tako da i njih pozivamo da u roku od sedam dana obustave sve pripreme za izbore, inače će Pokret izaći i na lokalne izbore", rečeno je iz organizacije "1 od 5 miliona".

Iako je u prvom trenutku poruka bila upućena Narodnoj stranci Zorana Živkovića i SMS, kao potpisnicama Sporazuma sa narodom, da se odluče na bojkot, inače im i Pokret staje na crtu, u podtekstu se moglo pročitati drugačije - da nisu govorili o parlamentarnim, već o lokalnim izborima.

Zelenović i Paunović: Ipak bojkot

Na pitanje da li se našao prozvanim u saopštenju "1 od 5 miliona", gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kaže za "Blic" da nije.

Na pitanje da li njegova stranka Zajedno za Srbiju ne izlazi na izbore u Šapcu, on kaže:

"Svaka odluka koju ZZS bude donela imaće za cilj da podigne energiju u borbi za slobodne i fer izbore u celoj Srbiji".

S druge strane, iako predsednik opštine Paraćin Saša Paunović nije odgovarao na pozive i poruke ovog lista, na svom nalogu na Tviteru je danas ponovio stav svoje stranke da DS ne izlazi na izbore. Na pitanje tviteraša o eventualnom izlasku na birališta, i da li će to možda učiniti kao grupa građana, on je naveo:

"Do sada sam uvek izlazio na listi DS na izbore, a prema važećoj odluci DS ne izlazi na izbore". Kada je reč o Narodnoj stranci, i tu je stav poznat - bojkot.

"Stav Narodne stranke je da treba bojkotovati i republičke i lokalne izbore", rekao je za "Blic" potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

U međuvremenu se oglasilo i Predsedništvo SzS, koje bi povodom izjava stiglih iz Protesta "1 od 5 miliona" trebalo da se izjasni kasnije tokom dana.

Kako je rekao predsedavajući SzS i lider SSP Dragan Đilas, spekulacije vezane za saopštenje Pokreta su neosnovane, odnosno da nijedna članica SzS neće izaći na izbore, "ni parlamentarne, ni pokrajinske, niti na lokalne".

"Što se tiče odnosa SzS prema grupi tih mladih ljudi (1 od 5 miliona), mi ćemo danas imati Predsedništvo SzS i zvanično ćemo se oko svega toga oglasiti", rekao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: