"Srbima u Crnoj Gori uskraćena sva prava"

Srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena su gotovo sva stečena i Ustavom garantovana prava, smatraju predstavnici Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori.

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2019.

15:34

Ilustracija: Deposit Xload

Oni smatraju da su uskraćena gotovo sva stečena i Ustavom garantovana prava, ne samo od izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom, već i ona koja je srpski narod imao kao viševekovni konstituent države Crne Gore.

Sa zamenicom zaštitnika ljudskih prava i sloboda Zdenkom Perović razgovarali su predstavnici Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović i Ðorđe Brujić, prenosi CdM.

Kako su naveli predstavnici SNS, bez obzira na korektna mišljenja i preporuke zaštitnika ljudskih prava i sloboda očigledan je nedostatak moći zaštitnika da omogući da se adekvatno sprovedu sankcije zbog "očigledne diskriminacije" i utiče na njeno otklanjanje.

"To se konkretno odnosi na preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Skupštini Crne Gore, Vladi Crne Gore i Vrhovnom sudu Crne Gore da u skladu sa svojim nadležnostima, pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom Crne Gore uspostave Ustavom garantovanu ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma", saopšteno je iz Saveta.

Na sastanku su posebno istaknuta identitetska pitanja o slobodnom izjašnjavanju na sledećem popisu stanovništva 2021. godine i obaveznosti izjašnjavanja građana Crne Gore i na ćiriličnoj popisnici i kontroli anketara.

Savet je naglasio da je zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi izuzetno mala ili da gotovo ne postoji, što, kako su rekli, govori o odnosu aktuelne vlasti prema građanima Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: