Ne dobija Džonson ovih dana samo kritike

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto ocenio je da je britanski premijer Boris Džonson "odličan političar".

Izvor: B92

Petak, 13.09.2019.

22:43

Ne dobija Džonson ovih dana samo kritike
Foto: EPA-EFE/ Andy Rain

On je rekao da su kritike na njegov račun o teškoćama sa kojima se suočava zbog Bregzita "u većini slučajeva neopravdane".

Džonson je "odličan političar koji zna šta hoće i radi na sprovođenju volje naroda", rekao je Sijarto lokalnim medijima.

Mađarski premijer Viktor Orban se kao Džonson predstavlja kao branilac nacionalnog suvereniteta protiv upravljanja Evropske unije (EU).

Orbanove nesuglasice sa EU, posebno oko pitanja migracije i vladavine prava, izazvale su pohvale evroskeptika i predstavnika ekstremne desnice, među kojima je zagovornik Bregzita Najdžel Faraž.

Mađarska ekonomija u velikoj meri zavisi od trgovinskih veza sa ostatkom EU, kao i od razvojnih fondova od Brisela. I pored nesuglasica Orban nije nikad naveo da bi njegova zemlja trebalo da napusti Uniju.

Budimpešta žali zbog britanske odluke odlaska iz Unije jer će to biti "ozbiljan politički, ekonomski, strateški i bezbednosni gubitak", ali rezultat britanskog referenduma o Bregzitu treba da se poštuje, rekao je Sijarto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: