Laboratorija za nuklearni otpad usred pustinje Gobi: Radioaktivni materijal i podzemne vode

Kina planira da u pustinji Gobi na dubini od 560 metara ispod površine gradi laboratoriju za istraživanje nuklearnog otpada, javlja CNN.

Izvor: B92

Petak, 06.09.2019.

15:01

Laboratorija za nuklearni otpad usred pustinje Gobi: Radioaktivni materijal i podzemne vode
Ilustracija: Depositphotos/ 3quarks

Svrha te laboratorije, koja će se nalaziti u provinciji Gansu, jeste provera toga koliko je to područje prikladno za dugoročno skladištenje visoko radioaktivnog otpada proizvedenog u nuklearnim elektranama.

Kineske vlasti odabrale su provinciju Gansu jer ima idealne uslove za skladištenje nuklearnog otpada, odnosno na tom području nema mnogo seizmičkih aktivnosti koje mogu da izazovu kvar ili oštećenje na objektu i oticanje opasnog radioaktivnog materijala u podzemne vode.

Podzemno odlaganje smatra se najboljim rešenjem za nuklearni otpad jer su radioaktivnom materijalu potrebne hiljade godina da se razgradi, smatra Svetska nuklearna asocijacija (WNA). Korišćeno gorivo treba upakovati u zapečaćene bakrene ostave i smestiti u podzemne tunele ili pećine, a nakon toga, zbog dodatne zaštite, pokriti cementom ili bentonit glinom.

Kina smatra da je nuklearna energija održiva alternativa rudnicima ugljenika ili zavisnosti od fosilnih gorivima. Sada ima oko 45 aktivnih nuklearnih reaktora i još 15 u izgradnji.

Nuklearni otpad za sada skladišti u bazenima za hlađenje na područjima na kojima se nalaze reaktori, ali takav način skladištenja nije siguran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: