Skupština danas o novom Povereniku: Čiji kandidat će proći?

Skupština počinje novu sednicu na čijem je dnevnom redu odluka o prestanku dužnosti Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2019.

07:00

Skupština danas o novom Povereniku: Čiji kandidat će proći?

Nakon toga na redu je izbor novog Poverenika.

Odbor za kulturu i informisanje predložio je Skupštini Srbije da za novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izabere Milana Marinovića, vršioca dužnosti predsednika Prekršajnog suda u Beogradu koga je kandidovao poslanički klub SNS-a.

Deo opozicije - Stranka moderne Srbije, Demokratska stranka, Narodna stranka, SDS podržali su zaposlenu u službi poverenika, Nevenu Ružić, za Šabićevog naslednika.

Marinović je ranije na sednici odbora naveo da je kao sudija sarađivao sa poverenikom, ali i postupao po njegovim prijavama. Ocenio je tada da u praksi ima konfuzije, jer se nekada traži da se da previše informacija, a nekada da se ne daju ni one koji bi trebalo.

U zvaničnoj biografiji Marinovića navodi se da je on kao sudija za prekršaje i sudija Prekršajnog suda od 1998.godine kontinuirano i neposredno štitio ljudska prava, te da je kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu postupao u sudskim postupcima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama i Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Bio je član radne grupe koja je uradila Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača, a postupao je i po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Prethodnom povereniku, Rodoljubu Šabiću, mandat je prestao 22.decembra 2018.godine, a poslanici vladajuće većine su tokom rasprave o njegovom izveštaju ocenili da se Šabić pri kraju mandata više ponašao kao političar, nego kao poverenik.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Poslanici će raspravljati i o Sporazumu izmedju Vlade Srbije i Severne Makedonije o uspostavljanju zajedničkih kontrola na graničnom prelazu za drumski saobraćaj Preševo - Tabanovce.

Pre početka nove sednice, parlamentarci će glasati o setu zakona iz oblasti trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: