Vreli talas pravi probleme u Evropi, evo koji delovi Srbije se "crvene"

Evropu i danas i sutra očekuje visoka temperatura a u pojedinim državama već je postignut rekord za jun.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.06.2019.

09:57

Vreli talas pravi probleme u Evropi, evo koji delovi Srbije se
Adam Berry/Getty Images

Vreli talas od 1. jula aktivirao je crveni meteo-alarm pojedinim delovima Srbije.

Zbog talasa toplote i jakih vetrova u španskoj pokrajini Kataloniji je izbio šumski požar koji je uništio 3.500 hektara zemlja, a temperatura je bila 35 stepeni Celzijusa.

U Francuskoj su počele da se osećaju posledice vrućine, naveli su zdravstveni zvaničnici i dodali da se povećao broj poziva građana kojima je pozlilo. Hoteli grupe Akor (Accor) će danas otvoriti vrata za starije i osetljive osobe i omogućiti im da borave u prostorijama sa klima-uređajima.

U velikim evropskim gradovima talas vrućine je zagrejao umove, tako da je berlinska policija juče privela jednog vozača skutera jer je vozio potpuno nag ali sa kacigom na glavi.

U Nemačkoj je postignut rekord za jun jer je zabeleženo 38,6 stepeni celzijusa u nekim gradovima na istoku, naveli su tamošnji meteorolozi podsećajući da je najtopliji jun bio 1947. godine kada je temperatura bila 38,5 stepeni.

I u Poljskoj je oboren rekord za jun sa 38,2 stepeni celzijusa, kao i u Austriji sa 36,7 stepeni.

U Francuskoj je u sredu zabeležena visoka temperatura a danas i sutra očekuje se obaranje rekorda. U toj zemlji se još pamti 2003. godina kada je od vrućine preminulo 15.000 ljudi.

Vlasti u Grčkoj strahuju od požara zbog jakog ali toplog vetra iz Afrike. Zemlja takođe pamti prošlogodišnji požar u kojem je stradalo više od 100 osoba.

U Ženevi je u sredu otkazana proslava škola, a u Luksemburgu su škole bile zatvorene.

Talasom toplote je pogođena i istočna Evrope. Litvanske vlasti su savetovale da se ne plovi po određenim rekama zbog niskog vodostaja.
Screenshot/RHMZ
U Srbiji će danas biti pretežno sunčano, sparno i veoma toplo vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS).

Vetar slab i umeren, severni i severozapadni.

Krajem dana u severnim, a tokom noći u zapadnim, centralnim i istočnim krajevima prolazno naoblačenje, ponegde s kišom ili kratkotrajnim pljuskovima s grmljavinom i pojačanim vetrom, ponegde i sa olujnim udarima.

Jutarnja temperatura od 16 do 22 stepena, najviša dnevna od 32 do 35.

I u Beogradu pretežno sunčano, veoma toplo i sparno.

Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni.

U večernjim satima i tokom noći prolazno naoblačenje koje će usloviiti povremeno kišu ili pljuskove s grmljavinom i jak, kratkotrajno i olujni severni i severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura oko 22, najviša dnevna oko 35 stepeni.

U petak svežije, u većini mesta pretežno sunčano, samo na jugu i istoku u jutarnjim satima umereno do potpuno oblačno, ponegde s kratkotrajnom kišom ili pljuskovima.

Vetar umeren i jak, severozapadni i severni, krajem dana u slabljenju.

Zatim, pretežno sunčano, za vikend u većini mesta od 27 do 30 stepeni, a početkom sledeće sedmice osetno toplije.

Topli talas u trajanju od najmanje pet uzastopnih dana počeće 1. jula u Sremu, Pomoravlju i jugoistočnoj Srbiji. Zbog toga je u tim krajevima na snazi crveni meteo-alarm.

S obzirom na intenzitet i vreme trajanja prognozira se veoma opasna vremenska pojava. Budite veoma obazrivi i pratite zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena, navedeno je na sajtu RHMZ-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: