Reakcije na Mektićeve tvrdnje: Politikantske konstrukcije

Tvrdnje Dragana Mektića da su "hrvatski obaveštajci" bili uključeni u tajnu operaciju u BiH izazvale su reakcije u regionu.

Izvor: B92

Petak, 15.03.2019.

00:22

Reakcije na Mektićeve tvrdnje: Politikantske konstrukcije
Foto: Thinkstock

Mektić je kao osobe direktno umešane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića i novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića, koji, inače, slovi kao osoba bliska predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Dodik: Ne komentarišem Mektića

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odbio je danas da komentariše tvrdnje ministra bezbednosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića da je Hrvatska, preko određenih selefija, pokušala da u BiH ubaci oružje.

"Ne komentarišem Mektića", kategorično je podvukao predsednik SNSD-a, prenela je Fena.

Dodik, koji je lider SNSD, takođe je rekao da Zoran Tegeltija ostaje kandidat za predsedavajućeg Saveta ministara Bosne i Hercegovine. On, međutim, nije želeo da govori o imenima mogućih ministara iz srpske kvote u toj instituciji BiH.

Kazao je da još nije završena ni raspodela resora u samom Savetu ministara.

"Neozbiljno je govoriti o imenima, istakao je Dodik u izjavi novinarima u Doboju te dodao da je sve stvar dogovora.

Pojasnio je da će se u dokumentu u kojem će biti utvrđene tehničke formulacije vlasti na nivou BiH naći osnovne stvari u vezi sa ustavnim poretkom, Dejtonskim sporazumom, reformskim procesima, evrointegracijama, borbi protiv kriminala i drugim pitanjima.

Džaferović: Tražiću objašnjenje od Mektića

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović najavio je da će sa predsedavajućim, Miloradom Dodikom, i hrvatskim članom u tom telu, Željkom Komšićem, pokrenuti temu da su hrvatske obaveštajne službe pokušavale da vrbuju desničarske islamiste - selefije s ciljem diskredatije države BiH.

Džaferović kaže i da će od ministra bezbednosti, Dragana Mektića, zahtevati informacija o tome šta se zapravo desilo.

"Ako se potvrde navodi iz medija, onda je to vrlo teška stvar i zahjevaću reakciju BiH", izjavio je Džaferović novinarima u Bakuu, gde učestvuje u radu 7. globalnog Baku foruma, javila je Fena.

Rekao je da će tražiti odluku Predsedništva da Ministarstvo bezbednosti BiH dostavi informaciju, jer je to institucionalni način.

Inače, kaže Džaferović, i ranije izjave koje su dolazile na tu temu, a koje uveličavaju pitanje radikalizacije u BiH i u kojima se izmišljaju razne brojke, ne doprinose odnosima dveju zemalja.

"BiH i Hrvatska imaju potrebu da imaju jako dobre odnose. To su dve države koje su međusobno upućene jedna na drugu. I interes Republike Hrvatske je isti kao BiH: da naši odnosi budu zasnovani na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i reciprociteta", rekao je.

Hrvatska i njeni zvaničnici, kaže Džaferović, ne bi trebalo da rade sve to ukoliko hoće da shvate koliko su važni dobri odnosi između dve države.

"I druge stvari, kao pitanje imovine građana BiH, unilateralna izgradnja Pelješkog mosta, zagrađivanje BiH, odbijanje da se zaključi ugovor o državnoj granici, sve su to pitanja o kojima govorimo", kazao je Džaferović.

Ako BiH i Hrvatska hoće da imaju dobre odnose, smatra član Predsedništva BiH, moraju se odnositi prema BiH s poštovanjem, uvažavanjem, jednako onako kako se i BiH odnosi prema Hrvatskoj.

"To je u interesu i BiH i Hrvatske, a mi ćemo zaštititi interese države BiH", naveo je Džaferović.

Kabinet Kitarović: Ne komentarišemo "politikantske konstrukcije"

Kabinet hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović nije želeo da komentariše, kako su naveli, "politikantske konstrukcije" ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića o navodnom delovanju hrvatskih obaveštajaca i diplomata u BiH s ciljem diskreditacije te države.

Mektić je potvrdio medijima u BiH da su hrvatski obaveštajci i diplomate pokušavali da vrbuju desno orijentisane islamiste - selefije da prenose oružje na mesta gde se okupljaju muslimani da bi na taj način diskreditirati državu BiH.

U BiH je to protumačeno kao pokušaj da se potvrdi ranija izjava hrvatske predsednice o BiH kao "leglu terorizma".

"Kabinet predsednice Republike Hrvatske nema nameru da komentariše zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije", saopšteno je iz Kabineta Kitarovićeve, preneli su hrvatski i mediji u BiH.

Plenković: Mektićeve tvrdnje "vrlo kreativna manipulacija"

Premijer Andrej Plenković u potpunosti je odbacio tvrdnje ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da je Hrvatska vrbovala pripadnike selefijskog pokreta u BiH da krijumčare oružje u tu zemlju,ocenivši da je reč o "vrlo kreativnoj manipulaciji".

"Upoznao sam se s tom vešću i moram priznati da je reč o vrlo kreativnoj manipulaciji. SOA je dala saopštenje i otklonila takve insinuacije", rekao je Plenković u Neumu.

Premijer je rekao da je Hrvatska zemlja koja se bori protiv terorizma i u toj borbi sarađuje s partnerima.

Smatramo, kazao je, da je BiH partner Hrvatske u toj borbi.

"Ovo je kompletna besmislica koju u potpunosti odbacujem", rekao je i dodao da, kako je rekao, koliko zna SOA je tražila od agencije u BiH da se izjasni o navodima radi dobijanja šire slike.

"A što se tiče involviranja hrvatskih diplomatskih predstavnika je još veći nonsens, oni su tu da u skladu s Bečkom konvencijom rade svoj posao", zaključio je Plenković.

Mektić je, naime, ranije optužio hrvatske obaveštajce za tajnu operaciju kako bi se opravdale tvrdnje Kolinde Grabar Kitarović.

Mektić tvrdi da su "hrvatski obaveštajci" bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio da pokažu da u BiH deluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović o hiljadama islamističkih ektremista u BiH koji su pretnja bezbednosti cele regije.

Mektić je kao osobe direktno umešane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića i novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića, koji, inače, slovi kao osoba bliska predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: