"Sinod SPC priprema odgovor na pismo iz Hrvatske"

Sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor na pismo Hrvatske biskupske konferencije iz novembra prošle godine.

Izvor: B92

Subota, 09.02.2019.

12:25

Ilustracija: Thinkstock

Pismo je obelodanjeno mimo uobičajene prakse, a u kojem se patrijarh SPC i vladika bački Irinej optužuju za vređanje žtava rata i raspirivanje mržnje u Hrvatskoj, pišu Novosti.

Vladika bački Irinej kaže da Sinod smatra i crkveno i civilizacijski neprihvatljivom praksom da se službena prepiska iznosi u javnost.

Ali, kao kaže, pošto je HBK odlučila da postupi drugačije, i odgovor Sinoda SPC biće javan.

Vladika Irinej za beogradski dnevnik kaže da nikada nije napao bilo koga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i patrijarha srpskog.

Nikada se, kaže, nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, niti HBK u celiniti, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da, u službi portparola SPC, odgovara "na napade ne malog broja gospode biskupa u Hrvatskoj".

"Uostalom neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastojrenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji", kaže vladika Irinej.

Sudeći prema njhovim izjavama u hrvatskoj javnosti, lako se može zaključiti da oni nisu manjna u okviru svoje crkve u Hrvatskoj.

Potvrdio je da je Sveti arhijerejski sinod pismo HBK dobio u formi alužbenog akta, koji se po pravilu ne može iznositi u javnost bez saglasnosti pošiljaoca.

Pored toga, kaže vladika, treba imati u vidu da se ovakvi službeni dopisi pripremaju mesecima i da se isto tako odgovor na njih mora pripremiti pažljivo, uz prikupljanje neophodnog materijala.

"Sveti sinod je ovo pismo dobio pred početak velikih praznika u našoj crkvi, i do sada nije bilo ni moguće ni porebno hitno odgovoriti na njega", naveo je vladika bački, koji je i portparol SPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: