"Haradinaj nije morao čak u Briselu da traži krivca" VIDEO

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj okrivio je šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini za prekid dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2018.

19:41

Foto: Tanjug/Ronald Zak

Optužbe Ramuša Haradinaja upućene Federiki Mogerini mogu se posmatrati iz ugla ubiranja unutrašnjih političkih poena i srozavanja ugleda Hašima Tačija koji učestvuje u dijalogu, ali i kao nezvanični stav kosovske vlade, da dosadašnji dijalog za njih više ne postoji, tvrde beogradski politički komentatori.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže da se radi o prebacivanju odgovornosti.

“Mislim da je to prebacivanje odgovornosti sa Vlade Kosova na evropsku uniju i da je to zapravo pokušaj da se ulazak u punu finalizaciju dijaloga između Beograda i Prištine uđe. Mislim da su ovo na neki način direktne opstrukcije i prebacivanje odgovornosti kada je u pitanju evropska unija. Ja se nadam da iza ovoga ne stoje neki drugi politički akteri, mada često vidimo da iz SAD, sa različitih nivoa vlasti dolaze razlicite poruke”, rekao je on.

Spoljnopolitički komentator Milan Mišić kaže da je dijalog u “dubokoj komi”.

“Dijalog je ako ne mrtav, onda u dubokoj komi. Haradinaj inače nije morao da putuje čak do Brisela u potrazi za krivcem, imao ga je i u Prištini i da ne pominjemo i druge aktere u tom dijalogu. Očigledno je da će se morati uspostaviti neka nova forma dijaloga da to oživelo. Ne vidim načina da se to dogodi brzo sa obzirom na probleme koje u ovom momentu imaju tri ključne evropske zemlje", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: