"Očekujem, danas još jedna zemlja povlači priznanje KiM"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da očekuje danas da još jedna zemlja povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 07.11.2018.

08:52

Foto: EPA-EFE Andrej Cukic

"To će biti deseta zemlja koja je povukla priznanje", rekao je Dačić gostujući na RTS.

Kako je naveo, Priština govori da su povlačenja priznanja Kosova laži i klevete, jer ih "to boli".

Iako su rekli da su to neke "bezveze zemlje", to je ipak 10 glasova, dodao je šef srpske diplomatije.

Do sada su priznanje Kosova povukli Granada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

"Postalo je pravilo uoči najave nastavka dijaloga da Priština pravi incidente"

Govoreći o odluci prištinske vlade da poveća porez na uvoz robe iz Srbije i BiH za 10 odsto, Dačić kaže da to pokazuje da lideri iz Prištine ne žele nastavak dijaloga sa Beogradom.

"Postalo je pravilo da kad se najavi mogućnost nastavka ili napretka u dijalogu dolazi do incidenata na Kosovu i Metohiji. To pokazuje da lideri iz Prištine ne žele da prave bilo kakve kompromise, već žele da se vrate na staru politiku - sve je već rešeno", kazao je Dačić.

Dačić je upitao šta znači taj potez Prištine, ako je bilo dogovoreno da se nastavi dijalog do kraja nedelje. "Na šta oni reaguju? Na stavove Srbije da ne priznaje Kosovo? Mi se ne borimo protiv Kosova, već za osnovne principe međunarodnog prava. Niko ne priznaje jednostrane akte, pa neće ni Srbija", kazao je Dačić.

Poručio je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga ukoliko Pirština želi dogovor.

Dačić je kazao da odluka prištinske vlade o povećanju poreza nije pitanje za Srbiju, već za medjunarodnu zajedinicu, kao i da nema "divljijih poteza od toga kada neko donosi jednostrane akte". "Da li će se uopšte poštovati principi, šta mi radimo u Berlinskom procesu, kakvi su to potezi koji ruše sve carinske poteze do sada", upitao je Dačić i dodao da je reakcija Brisela na potez prištinske vlade "posledica toga da je ta odluka nešto za šta ne može da se zažmuri".

On je kazao da Kosovu pomažu i SAD i islamske države dok se, s druge strane, bune što se Srbija bori za osnovne principe medjunarodnog prava.

Dačić je kazao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji u Helsinkiju učestvuje u radu kongresa Evropske narodne stranke, imati važne sastanke sa evropskim zvaničnicima i da će se videti reakcija EU.

Šef diplomatije rekao je da Srbija vodi veoma tešku borbu i da ako se pogleda šta je Kosovo do sada uradilo, onda se vidi da njihova reakcija nije reakcija na ono što Srbija radi već na to što EU neće da im da viznu liberalizaciju. "Rekao sam (kancelaru Austrije Sebastijanu) Kurcu na večeri, daćete im Interpol, ali ne i viznu liberalizaciju da ne bi dolazili kod vas. Mnogo ste pametni", kazao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: