Vučić: Vidimo malu šansu za rešenje, ali vredi nastaviti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka s Hašimom Tačijem da su danas otvoreni razgovori o dugoročnijim odnosima Srba i Albanaca.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 31.08.2017.

11:18

Vučić: Vidimo malu šansu za rešenje, ali vredi nastaviti

Predsednik Srbije takođe je tokom sastanka otvorio pitanje hapšenja Bogdana Mitrovića u Suvoj Reci, koje je ocenio kao vrhunac licemerja navodeći da ga je prijavio čovek koji je zadužen za povratak srpskih izbeglica u opštini Suva Reka.

Od konkretnih pitanja, koja su već bila deo dijaloga Beograda i Prištine, potvrđen je dogovor o pravosuđu, najavljeno otvaranje Mosta na Ibru do kraja godine i konstatovano da po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština Priština nije načinila nikakav napredak, rekao je predsednik Srbije novinarima u Briselu.

Vučić je istakao da bi rešenje istorijskih odnosa Srba i Albanaca mnogo značilo i za Beograd i za Prištinu, te da će se ti razgovori nastaviti, mada, istakao je, niko nije preveliki optimista. Ipak, rekao je Vučić, "vidimo malu šansu rešavanje istorijskog pitanja između Srba i Albanaca i moramo da je iskoristimo".

"Da li želimo ili vidimo priliku od jedan ili dva odsto da rešimo naše istroijske probleme koji traju gotovo 300 godina? Tu malu šansu vidimo i zato ćemo se za rešavanje problema boriti svim srcem i svom snagom, ma kako te šanse bile ne prevelike", objasnio je on. "Vredi probati zbog budućnosti", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ocenio da je najbolja definicija današnjih razgovora da su bili otvoreni i da su vođeni oko sveukupnih regionalnih pitanja, posebno odnosa Beograda i Prištine.

"Potvrdili smo dogovore koji su ranije postignuti i njihovu implementaciju posebno oko pravde i pravosuđa. Razgovaraće se sa željom da se do nove godine završi, ukoliko to bude moguće, oko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Tu se razgovori nastavljaju", najavio je on.

Vučić je istakao da je je ono što je najvažnije da se vode razgovori o dugoročnijem, stabilnijem rešenju u odnosima Beograda i Prištine, Srba i Albanaca uopšte, i da su u otvorenim razgovorima iznete naše ideje i viđenja na korektan način poštujući drugu stranu, i jedni i drugi, pred predstavnicima EU, razumevajući da bi rešavanje tog problema značilo mnogo i za Beograd i Prištinu, i dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu.

Razgovori, kako je kazao, biće nastavljeni na različite načine i telefonskim kontaktima, šatl diplomatijom, i u Njujorku, gde će obe strane imati više važnih sastanaka.
Dodao je da je moguće čak da neki sastanci budu održani zajedno, ali da to zavisi da li će biti moguće u prostorijama EU da se organizuje ili ne. "Češći susreti su pred nama, da vidimo može li nešto da se uradi. Niko od nas nije preveliki optimista, ali ponoviću što sam rekao svima u Beogradu i Hašimu Tačiju, kao i Mogerini, da ako imamo jedan ili dva odsto šanse da nekakav dogovor postignemo vredi da to probamo, zbog naše dece i budućnosti", poručio je Vučić.

Kazao je da je danas bilo reči o Zajednici srpskih opština i da su on i Marko Đurić konstatovali da tu nemamo pomaka i napretka. "Insistirali smo na tome i nastavićemo da to činimo. Ali ako možemo svi zajedno i neka veća pitanja da rešimo, onda bi i to pitanje bilo rešeno", podvukao je on.

Vučić je istakao da nema nikakve promene formata u dijalogu Beograda i Prištine. "Mi ne radimo bilateralno, iako nemamo ništa protiv da razgovaramo jedni sa drugima i kada smo sami. Radimo pod okriljem EU, Unija je ta koja organizuje naše susrete. Da li ćemo se naći u Njujorku, Briselu, na Marsu ili negde drugo, ovo sam metaforički rekao, to će btii pod okriljem EU. Ona je pokrovitelj naših razgovora i pod čijim okriljem se vodi razgovor i tako će ostati u budućnost", naglasio je Vučić.

Mogerinijeva: Dogovoren nastavak rada, dogovor o pravosuđu primenjuje se 17. oktobra

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini, koja je posredovala razgovoru kosovskog predsednika i Vučića, saopštila je da je danas dogovoreno da se nastavi rad na novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine na "normalizaciji odnosa i pomirenju".

Posao na tome će se nastaviti idućih nedelja, navela je Federika Mogerini i dodala da su se Vučić i Tači dogovorili da se sprovedu "konačni koraci" za primenu dogovora o pravosuđu koji je postignut u dijalogu uz posredovanje EU.

Dva predsednika su potvrdili da će dogovor o pravosuđu biti u potpunosti primenjen do 17. oktobra, navodi se u saopštenju. "Na taj dan će sudije, tužioci i sudsko osoblje biti potpunosti uključeni u kosovsko pravosuđe", rekla je visoka predstavnica i navela da će "uključivanje sudskog osoblja omogućiti pravosuđu da bude sprovedeno širom Kosova i posebno na području Mitrovice".

Visoka predstavnica EU je navela da pozdravlja nanova izraženu predanost dva predsednika tom procesu.

Mogerinijeva je rekla da su EU i ona lično u potpunosti opredeljeni za perspektivu ulaska u EU Srbije, Kosova i celog regiona, dodavši da je napredak dve strane na putu ka EU čvrsto vezan za napredak u dijalogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: