"SRB ne odustaje,zahtevamo neodložno izručenje Haradinaja"

Srbija neće odustati od gonjenja svih okrivljenih za ratne zločine, dok oni ne budu izvedeni pred lice pravde, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2017.

12:30

Foto: Tanjug

On je na konferenciji nakon hitne sednice Vlade Srbije zbog oslobađanja uz kauciju Ramuša Haradinaja u Francuskoj rekao da Srbija ne prihvata pravdu koja “ne podrazumeva nekažnjeni lov i nekažnjeno ubijanje civila srpskog ili civila bilo koje druge nacionalnosti“.

“Da li je dvonedeljna beba nedovoljan razlog da Ramuš Haradinaj ne bude izručen?“, upitao je Đurić.

Đurić je takođe pročitao delove optužnice protiv Ramuša Haradinaja, napominjući da je Haradinaj lično učestvovao u mučenju, ubijanju i silovanju civila.

“Da li je EU zasnovana na vrednostima koje se zasnivaju na vladavini prava. Ovde nije reč o stvarima zbog kojih je Haradinaj bio pred Hagom“, rekao je Đurić.

Đurić je izrazio svoju iznenađenost i time “što se Srbiji nešto prebacuje, kada je na slobodi takav zločinac“.

“Da li je moguće da puštamo na slobodu čoveka koji je na ovaj način odgovoran za ubistvo dece, one koji su izvršili agresiju na Srbiju. Želim ovog puta da kažem da verujemo u pravosudni sistem Francuske. Srbija šalje upozorenje da ne prihvata lažnu pravdu po kojoj su ubijanje i zločini dozvoljeni ako su u interesu velikih sila. Kako se Francuska bude ponašala po poternicama Srbije, tako ćemo i mi po njihovim“, dodao je on.

Haradinaj je pušten pod uslovom da ne napušta Francusku, oduzet mu je pasoš i mora dva puta nedeljno da se javlja nadležnoj policijskoj upravi. On će na slobodi sačekati konačnu odluku suda o zahtevu za izručenje Srbije zbog optužbi za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Đurić je ponovio zahteve Srbije i onome što se na sednici Vlade odlučilo, a to je da će Srbija nastaviti da goni sve okrivljene za ratne zločine.

“Srbija poziva sve članice EU da poštuje međunarodna pravca i zahteva neodložno izručenje Ramuša Haradinaja“, naglasio je Đurić.

Francuska je bila dužna da i bez poternice Interpola postupi po zahtevu Srbije za izručenje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: