"Kampanje neće biti visoko moralne"

Beograd -- Stručnjaci za odnose sa javnošću smatraju da predstojeća preizborna kampanja neće biti "visoko moralna", ali da će biti "manje dosadna" od prethodnih.

Direktor agencije za odnose sa javnošću "Pragma" Cvijetin Milivojević ocenio je danas da izborna kampanja neće biti visoko moralna, ali da nadležne institucije tu mogu malo da urade, jer nijedna od velikih stranaka nije nevina po tom pitanju.

U izjavi agenciji Beta, Milivojević je dodao i da očekuje da će kampanja za predstojeće parlamentarne, lokalne i pokrajinske izbore biti dinamična i "manje dosadna nego neke prethodne".

"Kada kažem dinamična, neko bi rekao i prljava. Ali ja ne mislim da postoji čista kampanja bilo gde u svetu", rekao je Milivojević, ali je dodao da je posao nadležnih organa i institucija da se bave tim problemima i kažnjavaju stranke koje izađu iz propisanih okvira.

Komentarišući pojavu nepotpisanih plakata po gradovima, na kojima se kritikuju politički i državni prvaci, on je rekao da će biti veoma teško da nadležne institucije kazne počinioce.

"Ako bi tela koja su zadužena za kontrolu izborne etike pokušala da kažnjavaju, pa izvukla iz konteksta ove plakate, onda bi svako mogao da postavi pitanje: 'A šta je bilo s nekim drugim plakatima'", rekao
je Milivojević.

On je naveo da je u poslednja tri meseca Beograd bio tri puta oblepljen nepotpisanim plakatima na kojima se ruže politički protivnici a za koje samo može da se pretpostavi da su ih kreirali Srpska napredna stranka, Demokratska stranka ili Srpska radikalna stranka.

"Agencija za borbu protiv korupcije se bavi perifernim stvarima, odnosno da li je zalepljen regularan plakat u nekoj ulici u Šapcu, pa tuže Tomislava Nikolića i prave od njega neku vrstu žrtve", rekao je Milivojević i ocenio da postoje mnogo veći problemi kojima bi agencija trebalo da se bavi.

On je ocenio da vlast "besprizorno zloupotrebljava državne funkcije" za promociju sopstvenih političkih stranaka, i kao primer naveo Mlađana Dinkića koji se, iako je sada samo jedan od 250 poslanika, neprestano pojavljuje zajedno s predsednikom Srbije na promociji Fijatovog automobila u Ženevi ili na otvaranju novih fabrika.

"To je mnogo veće i ozbiljnije, suštastvenije kršenje izbornih pravila od ovoga što je pro forme vidljivo, odnosno da li je neko zalepio plakat u Šapcu, Sremskoj Mitrovici ili Babušnici. Nijedna od velikih stranaka nije nevina u toj priči a Agencija ne može i neće stati na put tome", rekao je Milivojević.

On je, međutim, ocenio da to nije toliko strašno jer Srbija definitivno nije jedina zemlja u kojoj se sprovodi negativna kampanja i u kojoj se, u predizbornom periodu, laže i kleveće.