Liberalno demokratska partija

osnovana: 05.11.2005.
predsednik: Čedomir Jovanović
boja: ljubičasta
broj poslanika: 12 okupljenih u poslaničku grupu
status: opozicija

zvanična stranica: www.ldp.rs

Liberalno demokratska partija je osnovana 05. novembra 2005. godine u Beogradu. Stranka je nastala iz Liberalno-demokratske frakcije Demokratske stranke koju je predvodio Čedomir Jovanović i koji je od osnivanja do danas predsednik LDP-a.

Osnivačka skupština stranke je održana u beogradskom Domu omladine, a za članove predsedništva na osnivačkoj skupštini su izabrani Branislav Lečić, Nenad Prokić, Nikola Samardžić i Đorđe Đukić.

LDP je potpisao predizborni koalicioni sporazum sa Građanskim savezom Srbije, Socijaldemokratskom unijom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine sa kojima su izašli na izbore 21. januara 2007. godine. Na njihovoj izbornoj listi je bio i Vladan Batić, lider Demohrišćanske stranke Srbije. Na tim je izborima LDP, zajedno s drugim strankam koalicije osvojila 5,3 % glasova te tako ušla u novi sastav Skupštine. Ukupno su usvojili 15 mandata.

7.aprila 2007. na skupštini stranke donosi se odluka o ujedinjavanju sa Građanskim savezom Srbije. Za predsednika je ponovo izabran Čedomir Jovanović, za potpredsednicu Nataša Mićić, a za predsednicu Političkog saveta Vesna Pešić.

Na izborima maja 2008. godine na listi LDP-a su bili SDU i DHSS. Osvojili su 5,24% glasova i dobili 12 poslanika u Parlamentu Srbije.

Iako je Liberalno demokratska partija u opoziciji, Vladi Srbije je davala u više navrata podršku za usvajanje raznih zakona, kako onih evropskih tako i nekim spornim zakonima poput zakona o informisanju. Na lokalnom nivou, pre svega u Beogradu LDP je deo lokalne vlasti.