Španska štampa o izborima u Srbiji

Pobeda proevropskih snaga na izborima u Srbiji je ohrabrujuća, ali ima daleko manji praktičan značaj od onoga koji joj pripisuju Brisel i Vašington, jer predsedniku Borisu Tadiću neće biti nimalo lako da sastavi novu vladu, ocenili su danas madridski listovi ABC i "Pais".

Info

Izvor: B92

Sreda, 14.05.2008.

14:48

Default images

"Rezultat izbora pokazuje da je Srbija raspolućena na dva dela - na nacionaliste raznih boja i na one koji ne dele tu ideologiju", piše ABC, uz ocenu da, u principu, takve oštre podele ne doprinose dobrobiti nijedne nacije.

"Pais", pak, ocenjuje da bi "relativna pobeda srpskog predsednika Borisa Tadića na nedeljnim izborima bila dobra vest kad bi mu ta pobeda omogućila da formira stabilnu vladu".

Loša vest je, prema mišljenju tog lista, što je Socijalistička partija Srbije postala veoma važan faktor za rešenje pitanja ko će s kim u budućoj koalicionoj vladi.

"Za one koji se zalažu za evropsko rešenje za Srbiju, uključujući stratege iz Brisela, rezultat srpskih izbora ne daje povoda za gromoglasno slavlje, zato što se ključ rešenja za formiranje koalicione vlade nalazi u rukama socijalista, onih istih koji su zakuvali sve ono što se na tlu bivše Jugoslavije dešavalo u deceniji 90-ih", piše "Pais".

"Nije lako pomiriti prisustvo te partije, odgovorne za međunarodnu izolaciju Srbije, s planom da se, okretanjem novog lista, ova zemlja učini pristojnijom u svetu", piše madridski dnevnik.

"Pais" dodajući da će Tadić "morati da odustane od dela svojih ambicija - da neke druge poslanike privuče u svoje redove - ne bi li izbegao nove izbore".

Može se, ipak, desiti, ocenjuje "Pais", da Tadić bude primoran da ključeve nove vlade preda u ruke opozicije u slučaju da ne postigne dogovor sa socijalistima, mada bi to "bila izdaja većinskog izjašnjenja Srba za proevropsku opciju".

"Ako mandat za sastav nove vlade bude poveren opoziciji, odlučujući jezičak na vagi će i u tom slučaju biti Socijalistička partija", konstatuje španski dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: