Ustavni sud o sukobima nadležnosti RIK-a i gradskih komisija

Ustavni sud Srbije na sednici doneo je rešenja kojima je rešio sukobe nadležnosti između Republičke izborne komisije i gradskih izbornih komisija u nekoliko gradova Srbije povodom prigovora građana i stranaka vezanih za izbore održane 11. maja.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 22.05.2008.

17:32

Default images

Ustavni sud doneo je rešenje po kome je za prigovor koalicije Liberalno-demokratske partije i grupe građana, podnet zbog nepravilnosti izbora za odbornike Skupštine opštine Vladičin Han, nadležna Izborna komisija te opštine.

RIK je podneo Ustavnom sudu zahtev za rešavanje sukoba nadležnosti između RIK i Izborne komisije opštine Vladičin Han.

LDP je tražio poništaj rezultata na biračkom mestu 28 Balinovce, jer je Dragan Petrović istovremeno bio kandidat za izbor odbornika na izbornoj listi Nove Srbije i zamenik člana biračkog odbora u proširenom sastavu i član jedinstvenog biračkog odbora u proširenom sastavu za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 11. maj, kao predstavnik podnosioca izborne liste političke organizacije "Volja naroda".

Ustavni sud Srbije doneo je i rešenje kojim je utvrđeno da je za odlučivanje na prigovor Reformističke stranke iz Niša, podnetog zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora za odbornike Skupštine grada, nadležna Gradska izborna komisija.

Republička izborna komisija zatražila je od Ustavnog suda da reši sukob nadležnosti između RIK i GIK u Nišu.

Reformistička stranka iz Niša podnela je osam prigovora GIK u Nišu zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora za odbornike Skupštine grada, ali ih je GIK odbacila zbog neblagovremenosti i nenadležnosti.

Stranka je podnela žalbu Okružnom sudu u Nišu, koji ju je usvojio i poništio rešenja GIK, koja je navedene prigovore i rešenja dostavila RIK, a ona zaključila da za to nije nadležna.

Ustavni sud doneo je i rešenje da je za odlučivanje na prigovore Dejana Zdravkovića podnete GIK zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora za odbornike Skupštine opštine Zaječar na četiri biračka mesta nadležna Gradska izborna komisija.

RIK se 17. maja obratila Ustavnom sudu da reši sukob nadležnosti izmađu RIK i GIK u Zaječaru.

GIK je prigovore Zdravkovića odbacila zbog nenadležnosti i prosledio RIK, koja se takođe oglasila nenadležnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: