Svet

Ponedeljak, 04.04.2022.

12:06

"Bez ruskog gasa i nafte Nemačkoj preti duboka recesija"

Nemačka će se suočiti sa dubokom recesijom ako se zaustavi uvoz ili isporuka ruskog gasa i nafte, upozorio je generalni direktor Dojče banke, Kristijan Zeving.

Izvor: Tanjug

Foto: estudio Maia/Shutterstock

Najveća evropska ekonomija u velikoj meri zavisi od Rusije u pogledu energenata, a zvučna imena iz nemačkog bankarskog sektora poslednjih dana izražavaju zabrinutost zbog mogućih poremećaja u snabdevanju energijom.

Kristijan Zeving, koji je i predsednik nemačkog bankarskog lobija BDB, kaže da banke predviđaju znatno usporavanje rasta ove godine na oko 2,0 posto zbog rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Situacija će biti još gora ako bi stao uvoz ili isporuke ruske nafte i prirodnog gasa. Ozbilja recesija u Nemačkoj bi tada bila praktično neizbežna. Pitanje vladinih mera pomoći kompanijama i sektorima bi tada postalo još urgentnije", rekao je on novinarima.

Zeving je i ovom prilikom pozvalo Evropsku centralnu banku da deluje kako bi suzbila inflaciju.

Prema njegovim rečima, ECB bi trebalo uskoro da prekine neto kupovine aktiva i da da neki signal povodom njenih kamatnih stopa.

"Takav signal je hitno potreban", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

7 h

Podeli: