Svet 3

17.06.2024.

14:10

Gejts investirao više od milijarde u nuklearku: "Uložiću i još više"

Bil Gejts je rekao da je spreman da uloži milijarde dolara u projekat nove generacije nuklearne elektrane u američkoj saveznoj državi Vajoming, kako bi zadovoljio rastuće američke potrebe za električnom energijom.

Izvor: Investitor

Gejts investirao više od milijarde u nuklearku: "Uložiću i još više"
Alexandros Michailidis/Shutterstock.com

Podeli:

Tera pauer LLC (TerraPower LLC), startap koji je osnovao Gejts, otvorio je teren za izgradnju svog prvog komercijalnog reaktora prošle sedmice u Vajomingu, gde se gasi elektrana na ugalj, rekao je milijarder i saosnivač Majkrosofta na televiziji CBS. Tera pauer je istraživao jednostavnije, jeftinije reaktore od 2008. i očekuje da će novi reaktor završiti 2030. godine, prenosi Investitor.me.

"Uložio sam više od milijarde, a uložiću još", rekao je Gejts, šesta najbogatija osoba na svetu, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Elektrana Tera pauer, koja ima podršku američkog Ministarstva energetike, prvobitno se očekivala da će biti operativna 2028. Ali to bi značilo oslanjanje na gorivo iz Rusije, što je "sada neprihvatljivo", rekao je Gejts CNN-u.

Dizajn reaktora koristi tečni natrijum kao rashladno sredstvo, a ne vodu i uključuje rastopljenu so koja može da skladišti toplotu kako bi povećala svoj učinak. Tera pauer planira da nabavi gorivo za reaktore iz SAD i njihovih saveznika, rekao je Gejts.

"Ugalj nadmašuje prirodni gas. I zato ono što moramo da uradimo jeste da se efikasno takmičimo sa prirodnim gasom", rekao je Gejts za CNN.

Nuklearna energija bez ugljenika sve se više smatra ključnim delom borbe protiv klimatskih promena, pa sve više kompanija promoviše manje reaktore. Prošle godine 25 zemalja na konferenciji o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju izjavilo je ambiciju da utrostruči nuklearni kapacitet, navodi Blumberg NEF.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

5 h

Podeli: