Tenzije rastu, Bajden traži razgovor s Makronom

Predsednik SAD Džo Bajden zatražio je telefonski razgovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom

Svet

Izvor: blic, srna

Ponedeljak, 20.09.2021.

13:35

Tenzije rastu, Bajden traži razgovor s Makronom
Foto: NumenaStudios/Shutterstock

Do toga je došlo usled pokušaja Amerike i Velike Britanije da smanje tenzije sa Parizom zbog novog bezbednosnog sporazuma sa Australijom.

SAD, Velika Britanija i Australija potpisale su prošle nedelje bezbednosni sporazum AUKUS o gradnji podmornica na nuklearni pogon i Kanbera se povukla iz ugovora za Francuskom, prenosi Blic pisanje Srne.

Britanski premijer Boris Džonson pokušao je da umanji zabrinutosti Pariza i istakao je da sporazum "nije planiran kao isključiv, već je to nešto što ne treba da izaziva zabrinutost, posebno kod francuskih prijatelja".

"Zabili su nam nož u leđa"

Portparol francuske administracije Gabrijel Atal potvrdio je da je Bajden zatražio telefonski razgovor sa Makronom i da bi to trebalo da se desi u narednim danima.

"Želimo objašnjenja i SAD moraju da daju odgovor na ono što izgleda kao veliko kršenje poverenja", istakao je Atal.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan opisao je potez Kanbere kao "nož u leđa i neprihvatljivo ponašanje između saveznika i partnera".

Jasna poruka Kini?

Predsednik Francuske potom je naredio opoziv ambasadora iz Vašingtona i Kanbere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: