Svet 23

24.04.2024.

15:27

Još jedna zemlja želi u BRIKS

Šri Lanka planira da se pridruži BRIKS-u u bliskoj budućnosti, saopštila je danas ambasadorka ove zemlje u Moskvi Janita Lijanage.

Izvor: Tanjug

Još jedna zemlja želi u BRIKS
shutterstock, justit

Podeli:

''Razgovori su vođeni juče i zaista postoji želja da u bliskoj budućnosti uđemo u BRIKS+, što će omogućiti da se osigura i transportna i prehrambena bezbednost i još mnogo toga“, rekla je Lijange novinarima.

Prema rečima ambasadorke, na Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji koja se održava u Sankt Peterburgu, o ovom pitanju raspravljaju dve delegacije Šri Lanke, predvođene prvim zamenikom ministra odbrane i predsednikom Nadzornog odbora za međunarodnu bezbednost u parlamentu, prenosi agencija RIA novosti.

Kako navodi ruska agencija, BRIKS je prvobitno uključivao Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali se od ove godine broj članica asocijacije udvostručio i punopravne članice su postale UAE, Saudijska Arabija, Iran, Egipat i Etiopija.

BRIKS sada objedinjuje deset zemalja sa populacijom od 3,6 milijardi ljudi, a kako navodi RIA, ove države proizvode više od 40 odsto svetske nafte i oko četvrtine svetskog izvoza robe.

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: