Svet 23

24.04.2024.

15:27

Još jedna zemlja želi u BRIKS

Šri Lanka planira da se pridruži BRIKS-u u bliskoj budućnosti, saopštila je danas ambasadorka ove zemlje u Moskvi Janita Lijanage.

Izvor: Tanjug

Još jedna zemlja želi u BRIKS
shutterstock, justit

Podeli:

''Razgovori su vođeni juče i zaista postoji želja da u bliskoj budućnosti uđemo u BRIKS+, što će omogućiti da se osigura i transportna i prehrambena bezbednost i još mnogo toga“, rekla je Lijange novinarima.

Prema rečima ambasadorke, na Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji koja se održava u Sankt Peterburgu, o ovom pitanju raspravljaju dve delegacije Šri Lanke, predvođene prvim zamenikom ministra odbrane i predsednikom Nadzornog odbora za međunarodnu bezbednost u parlamentu, prenosi agencija RIA novosti.

Kako navodi ruska agencija, BRIKS je prvobitno uključivao Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali se od ove godine broj članica asocijacije udvostručio i punopravne članice su postale UAE, Saudijska Arabija, Iran, Egipat i Etiopija.

BRIKS sada objedinjuje deset zemalja sa populacijom od 3,6 milijardi ljudi, a kako navodi RIA, ove države proizvode više od 40 odsto svetske nafte i oko četvrtine svetskog izvoza robe.

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

5 h

Podeli: