Kinezi pokazali šta imaju: J-20 jedini na svetu pored F-22 i F-35, može da uradi ovaj manevar

Peking -- Kineska avijacija predstavila je svoj prvi mlazni borbeni avion koji može da ispaljuje rakete prilikom leta u velikoj brzini.

Izvor: Al Džazira
Podeli
Foto: Imaginechina-Editorial, 233319904
Foto: Imaginechina-Editorial, 233319904

Kako prenosi "Saut Čajna Morning Post", reč je o demonstraciji sile, odnosno da ta država ima najnaprednije vazdušne jedinice posle Sjedinjenih Američkih Država.

Dva aviona J-20 (od četiri, koliko ih ima u kineskoj avijaciji) otvorila su svoje pregrade sa raketama, dok je vazduhoplov leteo brže od brzine zvuka. Manevar je izveden na sajmu "Eršou Čajna", koji se održava svake druge godine u Zhuhaiju (južna pokrajina Guangdong).

Svaki od mlaznjaka pokazao je četiri rakete srednjeg i dugog dometa tipa vazduh-vazduh na donjoj strani letelice, kao i borbene rakete kratkog dometa sa strane aviona.

Prilikom demonstracije, vrata pregrade su se otvarala bez problema za sekund, u trenutku dok je J-20 održavao veliku brzinu leta. Ovaj manevar može biti presudan u slučaju vazdušnih borbi.

Foto: Depositphotos, Imaginechina-Editorial, 233434922
Foto: Depositphotos, Imaginechina-Editorial, 233434922

Međutim, kako prenosi Al Džazira, ostaje nepoznato može li J-20 ispaliti navedene rakete tokom leta pri velikim brzinama.

Zamenik zapovednika avijacije Narodne oslobodilačke armije Kine Xu Anxiang kaže da je demonstracija imala zadatak da pokaže da J-20 ima "početnu operativnu sposobnost".

"Sposobnost otvaranja vrata s raketama tokom preleta velikim brzinama i dalje je izazovna i napredna tehnologija, s obzirom na to da čak ni ruski borbeni avioni nove generacije Su-57 to ne mogu da rade", rekao je "Saut Čajna Morning Postu" izvor iz vojske, koji je tražio da ostane neimenovan.

Dokazano je da samo američki mlaznjaci F-22 Raptor i F-35 Lajtning II imaju sposobnost otvaranja pregrade s raketama i njihovog ispaljivanja tokom borbi pri velikim brzinama.

strana 1 od 201 idi na stranu