Svet

Petak, 22.12.2017.

13:29

Ukrajina baš nema sreće - i Evropa zavrće gas

Slovačka je suspendovala isporuke gasa namenjene Ukrajini zbog neplaćenog duga Kijeva od pre 10 godina.

Izvor: B92

Ukrajina baš nema sreće - i Evropa zavrće gas
(Foto: Thinkstock)

Slovačka je najveći dobavljač gasa u Ukrajini otkako je ta zemlja prestala da kupuje gas direktno iz Rusije.

Dug Kijeva datira iz 2007. godine kada nije platio italijanskog dobavljača gasa. Pošto Ukrajina nije bila u mogućnosti da plati 21 milion dolara, italijanska kompanija se obratila Evropskom sudu ojim je naloženo suspendovanje isporuke gasa za ukrajinski državni gasni gigant Naftogaz.

U novembru 2015. Ukrajina je prestala da kupuje ruski gas direktno. Umesto toga, zemlja je počela da kupuje isporuke ruskog gasa iz Evrope. U početku, Kijev je tvrdio da je evropski gas bio jeftiniji, ali je kasnije Naftogaz priznao da je Gazprom ponudio privlačnije cene od evropskih dobavljača. Isporuke iz Evrope u Ukrajinu je zapravo isto gorivo koje Gasprom prodaje zemljama istočne Evrope po nižim cenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Podeli: