Društvo 2

25.05.2024.

14:10

Preminuo Miladin Kovačević; Vučić uputio saučešće

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević preminuo je jutros u 71. godini, potvrđeno je Tanjugu.

Izvor: Tanjug

Preminuo Miladin Kovačević; Vučić uputio saučešće
Amir Hamzagic/ATAImages

Podeli:

Kovačević je rođen 24. avgusta 1952. godine u Kazancima (Gacko), a osnovnu školu je završio u Nikšiću, gimnaziju u Gornjem Milanovcu.

Diplomirao je na Matematičkom fakuletu u Beogradu na odseku za matematiku, opšti smer i matematičke strukture 1976. godine.

Iste godine upisao je postdiplomske studije iz oblasti statistike pri Ekonomskom fakuletu u Zagrebu u organizaciji Saveznog zavoda za statstiku i angažmana (profesora i programske asistencije) Indijskog statističkog instituta u Kalkuti.

Magistarski rad pod naslovom "Efekat popisivača" odbranio je 1978. godine i stekao zvanje magistra ekonomije iz oblasti statistike.

Za zamenika direktora Republičkog zavoda za statistiku Srbije postavljen je 2003. godine, sa zadatkom harmonizacije i unapređenja statističkog sistema, a postavljen je ponovo na isti položaj 2011. godine.

U tom svojstvu presudno je doprineo uspostavljanju i utemeljenju Sistema nacionalnih računa kao i odgovarajuće analitičke infrastrukture i kadrovskog potencijala za potrebe korisnika, a pre svega nosilaca ekonomske politike.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku postaje 2015. godine.

Predsednik Vučić uputio saučešće povodom smrti Miladina Kovačevića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti direktora Republičkog zavoda za statistiku dr Miladina Kovačevića.

''Sa tugom sam primio vest o smrti dr Miladina Kovačevića, jednog od najvećih stručnjaka u oblasti statistike i uvaženog člana najrelevantnijih globalnih organizacija i instituta u ovom domenu. Veliki erudita i patriota, perfekcionista u svakom poslu, dr Kovačević je postavljao pred sebe i svoje zaposlene najviše standarde, bez obzira na zadatak koji je bio pred njima. Zaljubljenik u preciznost matematike, postepeno je širio oblasti statističkih ispitivanja, a neke od analiza i projekcija koje se odnose na budućnost naše zemlje i po nekoliko decenija unapred, svedoče o njegovoj viziji Srbije, koju je voleo više od svega. Dr Kovačević je bio i jedan od retkih vrhunskih stručnjaka koji je rukovodio najtežim i najopsežnijim statističkim akcijama u vreme raspada bivše Jugoslavije, kada je stručno, odgovorno i profesionalno, bez obzira na početak ratnih sukoba, završio posao u gotovo nemogućim uslovima. Dostojanstveno je podnosio i sramne verbalne, ali i fizičke napade onih kojima su čast, ljudskost i profesionalizam nepoznate kategorije. Kao naučnik svetskog glasa, nastavio je pošteno i savesno da obavlja svoje odgovorne dužnosti na poslu kojem je bio posvećen iskreno i do kraja, kao što je bio odan i svojoj Srbiji. Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima dr Miladina Kovačevića. Neka počiva u miru", navodi se u saučešću predsednika Vučića, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: