Srbija

Petak, 07.07.2023.

12:40

Vujović obišla radove na sanaciji nesanitarne deponije u Zrenjaninu FOTO/VIDEO

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je radove na sanaciji deponije na trasama cevovoda u industrijskoj zoni Jugoistok 2, u Zrenjaninu.

Izvor: B92.net

Vujović obišla radove na sanaciji nesanitarne deponije u Zrenjaninu FOTO/VIDEO
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

"Rešavamo veliki ekološki problem koji postoji već 40 godina. U pitanju je kompleksan projekat, jer je više decenija ovaj prostor zatrpavan otpadom, i komunalnim i industrijskim, da bi pre 10-ak godina, deponija bila prekrivena slojevima peska visine 3-6 metara. Cilj sanacije je uklanjanje deponovanog otpada do zdrave podloge na projektovanim trasama cevovoda i prostora namenjenog za retenziju atmosferskih voda sa pratećim sadržajima. Srbija bez nesanitarnih deponija cilj je i Ministarstva i Vlade Republike Srbije, na kojem predano radimo“, kazala je ministarka Vujović.

Ministarka Vujović je radove obišla sa pokrajinskim sekretarom za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanjom Ercegom, pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimirom Galićem i gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom.
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Nesanitarna deponija nalazi se uz saobraćajnicu Zrenjanin-Beograd, sanira se površina od oko 5 hektara, a u prvoj fazi izvodiće se radovi sanacije na poziciji retenzije, kao i razvrstavanje i odnošenje otpada, te postavljanje zaštitnih folija.

"U Zrenjaninu smo već realizovali uspešno ekološke projekte, poput uklanjanja divlje deponije u Botošu prošle godine, a opredelili smo sredstva i za zamenu kotlarnice na mazut kotlarnicom na gas u Osnovnoj školi 'Dr Aleksandar Sabovljev' u Ečkoj. Cilj je da već od nove grejne sezone, oko 250 mališana koji pohađaju ovu školu imaju bolje grejanje, ali prvenstveno čistiji vazduh u kome će odrastati. Svi ovi zeleni projekti, koje radimo ne samo u Zrenjaninu već i širom Srbije, jasno pokazuju da je zaštita životne sredine prioritet Vlade Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine“, istakla je ministarka Vujović.

Gradu Zrenjaninu za sanaciju nesanitarne deponije odobrena su sredstva na Javnom konkursu za sanaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija, koje je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Pored Zrenjanina, sredstva su, na konkursu, odobrena i opštinama Ruma i Požega, kao i Šapcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

16 h

Podeli: