Er Srbija dobila pojačanje: Stigla dva bivša aviona Adrija ervejza

Beograd -- Er Srbiji su isporučena dva aviona Erbas A319, kojima je ranije upravljala avio-kompanija Adrija ervejz. Avioni su u petak stigli iz Tuluza.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, todordinchev, 204092484
Foto: Depositphotos, todordinchev, 204092484

Prvobitno je trebalo da budu isporučeni u martu, međutim njihov dolazak je odložen zbog pandemije koronavirusa.

Oba aviona, proizvedena su 2010. godine i u vlasništvu su kompanije Karlajl aviejšn partners.

Biće registrovani kao YU-APL i YU-APM. Adriji su isporučeni pre deset godina i radili su pod registracijama S5-AAP i S5-AAR sve dok kompanija nije proglasila bankrot u septembru 2019. godine.

Er Srbija je dodala svoj deveti A319 prošle godine.

Nakon izbijanja pandemije kovida 19, Er Srbija je vratila Erbas A320 i ATR72 vlasnicima, pošto je srpskoj avio-kompaniji istekao ugovor za zakup.

Dalje, jedan od preostala tri Boinga 737-300 u floti Er Srbije nije leteo od početka pandemije i vrlo je verovatno da se neće ni vraćati u službu.

Druga dva Boinga se i dalje koriste, uglavnom na čarter letovima, ali su takođe redovno raspoređeni i na letovima za Podgoricu i Dizeldorf.

Od početka pandemije, avio-kompanija je pregovarala o uslovima zakupa svojih letelica, sa zaključenim ugovorima po satu, gde se troškovi zakupa obračunavaju na osnovu broja sati korišćenja aviona, a ne na osnovu fiksne stope.

"Kompanija aktivno prati situaciju i efikasno će reagovati u odnosu na razvoj situacije sa kovidom 19. ovo će zavisiti od brojnih faktora, uključujući dalje širenje virusa, mere i restrikcije koje uvode različite države, kao i od ponašanja putnika. Ništa od ovoga se ne može predvideti sa visokim procentom sigurnosti", saopšteno je prethodno iz ove kompanije, prenosi portal Ex-Yu Aviation.

"Rukovodstvo je razgovaralo o brojnim potencijalnim scenarijima, imajući u vidu da je avio-sektor suočen sa značajnim padom potražnje."

strana 1 od 172 idi na stranu