Razno 0

11.05.2024.

0:00

Na današnji dan, 11. maj

330. Rimski car Konstantin I Veliki proglasio grčki grad Vizant novom prestonicom Rimskog carstva. Grad, koji je po njemu nazvan Konstantinopolj, Turci osvojili 1453. i kao Istanbul bio prestonica Otomanskog carstva do 1923.

Izvor: Beta

Na današnji dan, 11. maj
b92

Podeli:

483. Rođen vizantijski car Justinijan I Veliki, koji je tokom vladavine nastojao da obnovi jedinstvo Rimskog carstva sa sedištem u Carigradu. Zaslužan za kodifikaciju rimskog prava.

1686. Umro nemački fizičar i pronalazač Oto fon Gerike. Prvi demonstrirao vakuum, izumeo vazdušnu pumpu, vazdušnu vagu i barometar.

1745. Francuske trupe pobedile Britance u bici kod Fontenoa i preuzele Holandiju od Austrije.

1778. Umro engleski državnik Vilijam Pit Stariji, jedan od pokretača Sedmogodišnjeg rata, posle kojeg je Britanija postala kolonijalna sila.

1824. Britanske snage preuzele Rangun u Burmi.

1867. Londonskim ugovorom zagarantovane samostalnost i neutralnost Luksemburškog Vojvodstva.

1896. Rođen jugoslovenski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu. Spojio elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom.

1888. Rođen američki kompozitor Irving Berlin. Proslavio se kao autor zabavne muzike.

1904. Rođen španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih slikara XX veka. Radio i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela.

1931. Propast najveće austrijske banke “Kredit-Anstalt” označila početak finasijskog kolapsa u centralnoj Evropi.

1949. Sijam promenio ime u Tajland.

1949. Izrael primljen u Ujedinjene nacije.

1968. U nastojanju da okonča žestoke sukobe studenata s policijom francuski premijer Žorž Pompidu učinio ustupke studentskim zahtevima.

1973. Uspostavljeni diplomatski odnosi Savezne Republike Nemačke i Demokratske Republike Nemačke, čime je okončano razdoblje nepriznavanja DR Nemačke kao suverene države.

1981. Umro rege-pevač Bob Marli.

1987. Indijski premijer Radživ Gandi stavio Pendžab pod federalnu kontrolu zbog pobune Siika.

1988. U Moskvi umro britanski novinar i dvostruki agent Harold Adrijan Rasel Kim Filbi, jedan od najuspešnijih špijuna u sovjetskoj obaveštajnoj službi.

1992. Zbog umešanosti jugoslovenske vojske u sukobe u Bosni i Hercegovini ministri inostranih poslova Evropske zajednice doneli odluku o povlačenju ambasadora iz Beograda i zatražili suspenziju članstva Jugoslavije u OEBS.

1992. Tokom pozorišnih susreta "Joakim Vujić" u Kruševcu umro srpski glumac Jovan Milićević.

1996. Američki putnički avion DC-9 srušio se u močvaru Everglejds na Floridi ubrzo po poletanju sa aerodroma u Majamiju. Poginulo svih 110 putnika i članova posade.

1997. Superkompjuter kompanije IBM "Duboko plavo" pobedio svetskog šampiona u šahu, ruskog velemajstora Garija Kasparova, u meču od šest partija.

2000. Indija dočekala svog milijarditog stanovnika, u državnoj bolnici Safdarjang u Nju Delhiju rođena devojčica.

2003. Potpredsednik Demokratske partije socijalista Filip Vujanović izabran za predsednika Crne Gore.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: