Region 3

10.05.2024.

21:31

Hrvatska u panici: Proizvodnja staje?

Nedostatak kvalifikovane radne snage u Hrvatskoj koči proizvodnju u toj zemlji, a problem će biti prisutan i u narednim godinama, zaključak je analize Hrvatske narodne banke (HNB) koja je predstavljena u Hrvatskoj privrednoj komori.

Izvor: Tanjug

Hrvatska u panici: Proizvodnja staje?
shutterstock, industryviews

Podeli:

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je na sednici na kojoj se raspravljalo o tržištu rada i nedostatku radne snage da je na hrvatskom tržištu rada primetan desetogodišnji trend kontinuiranog rasta zaposlenosti i pada nezaposlenosti, kao i rasta plata, prenosi HRT.

Vujčić je ukazao i na konstantni nedostatak radne snage u Hrvatskoj koji će se, prema njegovim rečima, nastaviti i u budućnosti.

Ovaj trend je delimično moguće objasniti i demografskim trendovima, pošto se smanjuje broj radno sposobnih stanovnika u Hrvatskoj.

Guverner HNB navodi da nadležni u Hrvatskoj pokušavaju da reše ovaj problem uvozom radne snage i delimičnim angažovanjem penzionera kojima je omogućen rad na pola radnog vremena.

"Ono što govore projekcije Ujedinjenih nacija je da ćemo u narednih 20 godina izgubiti 400.000 radno sposobnih stanovnika, u životnoj dobi od 20 do 64, 65 godina, i to ćemo morati na neki način da rešimo", naglasio je Vujčić.

On je istakao da, prema procenama, u Hrvatskoj trenutno radi oko 100.000 stranaca.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

18 h

Svet

Potpuni haos: Blokirani putevi

Uoči izbora za Evropski parlament poljoprivrednici iz Španije i Francuske blokirali su danas puteve duž špansko-francuske granice na Pirinejima.

19:37

3.6.2024.

7 h

Podeli: