Ministarstvo: Svinjsko meso iz Starih Banovaca zaraženo trihinelom

Beograd -- Svinjsko meso iz porodičnog gazdinstva u Starim Banovcima izvor je zaraze trihinelozom od koje je obolelo sedmoro ljudi.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Protiv odgovornih biće podnete krivične prijave, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Vanrednom kontrolom veterinarske inspekcije u tom mesu utvrđeno je prisustvo larvi parazita trihinela spiralis, izazivača zarazne bolesti trihineloze, od koje je obolelo sedam osoba.

"Životinje su zaklane na nepropisan način u objektu mesare Darka Dražete iz Starih Banovaca koji, inače, nije odobren u Upravi za veterinu za delatnost klanja životinja", piše u saopštenju.

Oko 80 kilograma mesa povučeno je iz prometa, a resorno ministarstvo i Uprava za veterinu apelovali su na ljude da meso i proizvode od mesa kupuju isključivo u odobrenim objektima.

Prisustvo trihinele spiralis u mesu izaziva kod ljudi trihinelozu, koja je parazitska bolest, a praćena je povišenom temperaturom, jakim bolovima u mišićima i oticanjem lica.

Srbija

Blag pad dinara

Beograd -- Dinar će u ponedeljak biti slabiji prema evru za 0,1 odsto nego u petak, zvanični srednji kurs iznosiće 118,03 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Srbija nedelja 24.03. 12:13 Komentara: 0
strana 1 od 244 idi na stranu