Svet 0

10.05.2024.

10:59

Velika Britanija izašla iz recesije

Britanska ekonomija porasla je za 0,6 procenata u prvom kvartalu ove godine, izvestio je u petak Nacionalni zavod za statistiku (ONS).

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

Velika Britanija izašla iz recesije
shutterstock, pabloavanzini

Podeli:

Bio je to snažniji rast nego što se očekivalo. ONS je saopštio da je oporavak vođen sektorom usluga i industrije.

Usluge su porasle za 0,7 odsto u prvom kvartalu sa širokim rastom u sektoru. Proizvodnja je ojačala za za 0,8 odsto, dok je sektor građevine opao za 0,9 procenata, prenosi Guardian.

Takođe, došlo je do povećanja u obimu neto trgovine, potrošnje domaćinstava i potrošnje vlade. Ovaj rast BDP-a znači da ekonomija Velike Britanije više nije u tehničkoj recesiji, nakon što je aktivnost opala u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine.

Britanska ekonomija rasla je brže od mnogih svojih glavnih konkurenata na početku ove godine, dok se oporavljala iz recesije. Rast od 0,6 odsto zabeležen u periodu od januara do marta bio je brži od SAD, gde je BDP porastao za 0,4 odsto, Nemačke i Francuske koje su zabeležile rast za 0,2 odsto i Italije sa 0,3 procenta rasta.

Od preostalih zemalja G7, procenjuje se da jeKanada takođe ostvarila rast za 0,6 procenata u prvom kvartalu, dok ekonomisti predviđaju da će Japan imati rast od 0,2 procenta.

Londonska berza reagovala je u petak porastom indeksa nakon što su ONS objavio podatke za prvi kvartal, koji su iznenadili ekonomiste i umanjili potrebu za smanjenjem kamatnih stopa u junu. FTSE 100 ojačao je za 0,5 odsto u ranom trgovanju u petak, dok je indeks FTSE 250 povećao vrednost za 0,3 odsto.

Funta je ojačala za 0,1 odsto u odnosu na dolar, na 1,2535 dolara, nakon što su podaci ONS-a pokazali da je britanska ekonomija u prvih tri meseca tekuće godine rasla brže od američke i ekonomije evrozone.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: