Prevencija 21

09.05.2024.

17:04

Važno obaveštenje o vakcinama AstraZeneca u Srbiji

Povodom navoda o dobrovoljnom povlačenju vakcina protiv koronavirusa proizvođača Astrazeneka (AstraZeneca) oglasila se i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije – ALIMS.

Izvor: B92.net

Važno obaveštenje o vakcinama AstraZeneca u Srbiji
Shutterstock/LookerStudio

Podeli:

ALIMS obaveštava javnost da je ova agencija kontinuirano upoznata sa situacijom i da prati sve aktivnosti na evropskom i internacionalnom nivou.

"Kao i povodom svih lekova na tržištu, i sada blagovremeno procenjujemo situaciju i donosimo visokostručne odluke isključivo u interesu zdravlja građana Srbije", navodi se u saopštenju.

Ističu da u Republici Srbiji trenutno postoji važeća dozvola za lek Vaxzevria, vakcina protiv koronavirusa i Vaxzevri, vakcina protiv koronavirusa.

"Ove vakcine se, naglašavamo, i pored važeće dozvole ne prometuju i trenutno nisu dostupne građanima u Srbiji. U kontaktu smo sa nosiocem dozvole za ovaj proizvod u Srbiji, i u narednom periodu će se doneti odluka o konačnom statusu ovih proizvoda na osnovu stručne procene svih zakonom definisanih parametara, a koji se pre svega odnose na kvalitet, efikasnost i bezbednost", navodi ALIMS.

Posebno ističemo i da Agencija kontinuirano prati sve neželjene reakcije na sve lekove i vakcine na tržištu u Republici Srbiji i da su konstantno povezani na bazu Svetske zdravstvene organizacije gde se prikupljaju sve neželjene reakcije na globalnom nivou.

"U pogledu prijava u našoj zemlji, evidentirane neželjene reakcije nisu do sada zahtevale regulatornu meru povlačenja leka odnosno vakcine sa tržišta. Stručni i kontinuirano edukovani eksperti ALIMS nastavljaju da svakodnevno posvećeno, rigorozno i kompetentno proučavaju sve neophodne podatke o svakom leku pa i ovoj vakcini kako bi građanima u Srbiji bili dostupni lekovi najvišeg kvaliteta i efikasnosti a pre svega bezbedni za primenu u odnosu na indikacije", navode u saopštenju.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: