Prevencija 21

09.05.2024.

17:04

Važno obaveštenje o vakcinama AstraZeneca u Srbiji

Povodom navoda o dobrovoljnom povlačenju vakcina protiv koronavirusa proizvođača Astrazeneka (AstraZeneca) oglasila se i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije – ALIMS.

Izvor: B92.net

Važno obaveštenje o vakcinama AstraZeneca u Srbiji
Shutterstock/LookerStudio

Podeli:

ALIMS obaveštava javnost da je ova agencija kontinuirano upoznata sa situacijom i da prati sve aktivnosti na evropskom i internacionalnom nivou.

"Kao i povodom svih lekova na tržištu, i sada blagovremeno procenjujemo situaciju i donosimo visokostručne odluke isključivo u interesu zdravlja građana Srbije", navodi se u saopštenju.

Ističu da u Republici Srbiji trenutno postoji važeća dozvola za lek Vaxzevria, vakcina protiv koronavirusa i Vaxzevri, vakcina protiv koronavirusa.

"Ove vakcine se, naglašavamo, i pored važeće dozvole ne prometuju i trenutno nisu dostupne građanima u Srbiji. U kontaktu smo sa nosiocem dozvole za ovaj proizvod u Srbiji, i u narednom periodu će se doneti odluka o konačnom statusu ovih proizvoda na osnovu stručne procene svih zakonom definisanih parametara, a koji se pre svega odnose na kvalitet, efikasnost i bezbednost", navodi ALIMS.

Posebno ističemo i da Agencija kontinuirano prati sve neželjene reakcije na sve lekove i vakcine na tržištu u Republici Srbiji i da su konstantno povezani na bazu Svetske zdravstvene organizacije gde se prikupljaju sve neželjene reakcije na globalnom nivou.

"U pogledu prijava u našoj zemlji, evidentirane neželjene reakcije nisu do sada zahtevale regulatornu meru povlačenja leka odnosno vakcine sa tržišta. Stručni i kontinuirano edukovani eksperti ALIMS nastavljaju da svakodnevno posvećeno, rigorozno i kompetentno proučavaju sve neophodne podatke o svakom leku pa i ovoj vakcini kako bi građanima u Srbiji bili dostupni lekovi najvišeg kvaliteta i efikasnosti a pre svega bezbedni za primenu u odnosu na indikacije", navode u saopštenju.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: