"Taksa od 100% dovela Srbe na rub humanitarne katastrofe"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su srpsko-kineski odnosi na istorijskom vrhuncu i da je Srbija pouzdan partner Kini.

Izvor: Beta, Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Otvarajući konferenciju Beogradskog strasteškog dijaloga "Inicijativa pojas i put na Balkanu", Ana Brnabić je rekla da su rezultati te inicijative već vidljivi za građane Srbije, koji vide nove puteve, mostove, rekonstruisane železnice, digitalizaciju i zaštitu prirodne sredine.

Ona je navela da su kineske kompanije samo u Smederevu sačuvale 5.000 radnih mesta, te da će u RTB Bor, gde je izabran strateški partner iz Kine, sačuvati još 5.000 mesta direktno i 25.000 indirektno.

Ana Brnabić je ukazala na važnost slobodne trgovine, slobodnog protoka robe i kapitala, navodeći da takse od 100 odsto koje je Priština uvela na srpsku robu upozoravaju na pogubne posledice trgovinskih i drugih blokada.

"Takse od 100 odsto dovele su Srbe na ivicu humanitarne katastrofe", rekla je ona.

Prema njenim rečima, sekundarna posledica tih mera su politička i bezbednosna destabilizacija.

"Srbija, koja na sopstvenom primeru oseća posledice barijera, opredeljena je za otvorenu i slobodnu saradnju sa svima", kazala je Ana Brnabić.

Premijerka je kazala da je Srbija pouzdan partner Kini, koja je dosledna politici pružene ruke i nemešanja u unutrašnju politiku drugih zemalja.

Ana Brnabić je kazala da Kina i Srbija treba da iskoriste odnos poverenja koji imaju i da ujedine snage.

"U ovo vreme nestalnosti i nepredvidivosti u međunarodnoj politici, Srbija je odan i pouzdan partner. Optimizam Vlade Srbije i zacrtani pravci razvoja jesu gorivo za budućnost", kazala je Ana Brnabić.

Podsetila je da je krajem novembra u Pekingu otvoren srpski kulturni centar "Ivo Andrić", rekavši da se tome posebno raduje.

"Kulturna razmena nakon niza projekata doprineće našem čeličnom prijateljstvu", rekla je Ana Brnabić.

strana 1 od 279 idi na stranu