Industrijska proizvodnja raste, skok od 8%

Beograd -- Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u septembru 2017. godine za 7,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U odnosu na prošlogodišnji prosek veća je za 7,9 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-septembar tekuće godine, industrijska proizvodnja je porasla za 3,5 odsto na godišnjem nivou, pri čemu je prerađivačka ostvarila rast od 6,8 procenata.

Najveći uticaj na rast industrije u septembru u odnosu na isti lanjski mesec imali su proizvodnja derivata nafte, mašina i opreme, hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvoda od gume i plastike, i proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina.

Samo u septembru 2017, prerađivačka industrija je zabeležila rast od 9,0 odsto međugodišnje, proizvodnja u rudarstvu je povećana za 8,0 odsto, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležen nulti rast.

Proizvodnja energije je u septembru bila veća za 24 procenta međugodišnje, kapitalnih dobara za 8,0 odsto i proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 7,5 odsto.

Pad je registrovan kod proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju (9,5%) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (3,9%).

Tokom devet meseci 2017. zaključno sa septembrom prerađivačka industrija je registrovala rast od 6,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rudarstvo rast od 1,7 odsto, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabežen pad od 7,5 procenata.

strana 1 od 286 idi na stranu