Falsifikatori još vole Klaru Šuman

Od stranog novca u Srbiji se i dalje najviše falsifikuje evro, ali se uporno javljaju i novčanice nikad zaboravljene nemačke marke.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je za prvih devet meseci ove godine otkriveno 740 komada falsifikovanih novčanica efektivnog stranog novca, što je upola manje nego u istom periodu lane, kada je otkriveno 1.546 komada lažnih novčanica.

Iako je evropska valuta i dalje najzastupljenija među lažnim valutama, naročito apoen od 50 evra, broj ovih falsifikata je značajno manji: od januara do kraja septembra otkriveno je ukupno 584 komada lažnih novčanica evra, dok ih je u istom periodu 2016. bilo čak dva i po puta više - 1.430 komada.

Među falsifikatima stranog novca ima i dosta dolara - ukupno 141 novčanica, a među njima preovladavaju one u apoenima od 100 dolara (čak 136 komada).

Nemačke marke, iako su povučene iz opticaja pre 15 godina, i dalje mogu da se zamene za evro u centralnoj banci Nemačke. Tako se i na tržištu Srbije "provuče" poneka lažna marka sa likom Klare Šuman.

"U prvih devet meseci 2017. godine konstatovano je sedam falsifikata novčanica nemačkih maraka i to u apoenima od 100 (pet komada), od 200 (jedan komad) i od 500 (jedan komad)", rečeno je Večernjim novostima u Narodnoj banci Srbije. - Radi se o pet slučajeva u Beogradu i dva slučaja u Novom Sadu. Rajfajzen banka je od klijenata u Beogradu primila tri novčanice u apoenu od 100 i jednu novčanicu od 500 nemačkih maraka. Takođe, jednu novčanicu od 100 nemačkih maraka primila je i Komercijalna banka.

U Novom Sadu novčanicu od 200 nemačkih maraka primila je Rajfajzen banka dok je Komercijalna banka primila jednu novčanicu od 100 nemačkih maraka.

"Novčanice su zatim dostavljene Narodnoj banci Srbije na ekspertizu gde je utvrđeno da su falsifikati. U Srbiji samo Komercijalna i Rajfajzen banka otkupljuju nemačke marke. Pored toga, nemačke marke se bez provizije i bez vremenskog ograničenja mogu zameniti za evre u centralnoj banci Nemačke", podsećaju u NBS.

Vesti

strana 1 od 9299 idi na stranu