Region

Ponedeljak, 03.08.2020.

09:30

Šta smeraju Mađari?

Mađarska kompanija stekla je 32 hektara zemlje i koncesiju za upravljanje 300 metara obale u blizini Žavlja, samo sedam kilometara udaljenog od Luke Koper.

Izvor: SEEbiz

Šta smeraju Mađari?
Foto: Depositphotos, fiamoli

Mađarska kompanija Adriaport kupila je tršćanska preduzeća Aquila i Seastock, a sa njima i 32 hektara zemljišta uz more, na kom Mađari planiraju da izgrade novi lučki terminal.

Zanimljivo je da mađarska kompanija nosi isto ime kao i projekat kojim su Česi još 1967. planirali da sagrade 410 kilometara dug tunel i železničku prugu do Jadranskog mora, kao i ostrvo u ovom moru.

Zemljište na kojem će niknuti novi terminal nalazi se u industrijskog zoni Žavlje u opštini Milje kod Trsta. Reč je o terenu na kom se još nalaze rafinerijska postrojenja i naftni rezervoari, a Mađari će samo za saniranje tog područja morati da izdvoje oko 100 miliona evra, dok u ovom trenutku još uvek nije jasno koliko će ih koštati gradnja celog terminala.

Mađari su ovom transakcijom dobili 300 metara dugu obalu i državnu koncesiju za upravljanje na 60 godina.

Planirana izgradnja višenamenskog logističkog terminala u blizini Žavlja ugrožava konkurentski položaj luke Koper, udaljene samo sedam kilometara, piše ljubljanski Dnevnik.

Podsećanja radi, Mađari su se okrenuli Trstu nakon što je Orban pre dve godine, u vreme vlade Marjana Šareca koja nije bila naklonjena Orbanovom režimu kao aktuelna slovenačka vlada Janeza Janše, morao da odustane od učestvovanja u najvećem slovenačkom infrastrukturnom projektu gradnje drugog koloseka između Kopra i Divače, koji bi trebalo da poveća konkurentnost koparske luke, prenosi SEEbiz.

Očigledno ćemo na delu imati tri kombinacije koje će srednju Evropu povezati sa jadranskim lukama. Jedna je pomenuta pruga Divača-Koper, koja vodi u Luku Koper, drugi je najavljena mađarska kombinacija sa Trstom, a treći je nizinska pruga od Zagreba prema Rijeci koju u svojim planovima imaju kineski investitori.

Nažalost, ova poslednja varijanta daleko je najsporija u realizaciji pa je Rijeka zapravo među najugroženijima mađarskim strateškim potezima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

20 h

Podeli: