Radulović: Ili reforme ili izbori

Ministar Saša Radulović kaže da ukoliko odmah ne prođu sistemski zakoni, to je siguran znak da se odustalo od reformi i da se ide na izbore.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 22.01.2014.

12:49

Default images

Najava da će Zakon o radu biti dorađen stvorila je problem u saradnji između ministra privrede i dvojice najmoćnijih članova Vlade - Ivice Dačića i Aleksandra Vučića. Saša Radulović smatra da Srbija nema ni mesec ni dva za odlaganje reformi i traži od Vlade da zvanično kaže da će povući tri reformska zakona iz procedure.

Ministar privrede postavio je jasan ultimatum kolegama u Vladi. Prema njegovim rečima, ako se od ovih zakona odustane, to je siguran znak da reformi neće ni biti.

“Ja sam ušao u vladu zbog reformi da uradimo teške stvari zbog ozdravljenja, ako se na rade reforme onda ne vidim smisao mog ostanka, odnosno opstajanja u Vladi. Ne želim da verujem da smo u reforme krenuli samo radi marketinga, već želim da verujem da je to bilo ozbiljno i da nije bilo zamajavanja", poručio je Radulović, nakon sastanka sa generalnim sekretarom Međunarodne organizacije poslodavaca Brentom Viltonom i predstavnicima Unije poslodavaca Srbije.

Ipak, ministar daje šansu Vladi da donese zvaničnu odluku o tome da li Zakon o radu zaiste ide na doradu, kao što je saopšteno posle sastanka premijera i prvog potpredsednika vlade sa sindikatima. To će za Radulovića biti znak da nema Dačićevu i Vučićevu podršku.

“Oni ne okreću leđa meni, jer ja nisam tema, tema su reforme i pitanje je da li ovo znači da dve stožerne stranke u Vladi ne žele reforme? Videćemo. Prvo nije bila odluka Vlade, bila je odluka dva najvažnija člana Vlade i tražimo objašnjenje po tom pitanju”, kaže Radulović.

Za ministra je nacrt Zakona koji je predstavljen blaga reforma u odnosu na svetske standarde.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković poručuje da će u slučaju dorade Zakona o radu i oni zaoštriti svoje uslove.

“Unija poslodavaca je prihvatila da u ovom predlogu ostane velkiiki broj prevaziđenih stvari iz samoupravljanja, ja vam sada obećavam da će poslodavci u novoj radnoj grupi biti protiv biloka kakvog ostatka iz prethodnog zakona, tražićemo mnogo više nego što smo ovog puta prihvatili”, kaže on.

Problem nije samo Zakon o radu, već i činjenica da u fiokama stoje zakoni o stečaju i privatizaciji, podseća ministar Radulović.

“Ako zakoni ne budu prošli, posebno mislim na zakone o privatizaciji i stečaju - ne za mesec dva, ovo mora da se otkoči odmah - to je znak da se odustaje od reformi i verovatno ide na izbore. Ako se usvoje zakoni, to je siguran znak da se ne ide na izbore, nego da će Vlada Srbije uraditi ono što je rekla i sprovesti reforme u 2014. kako bi se stvorile pretpostavke za privredni rast u 2015", ocenjuje on.

Ministar je za svoje reforme dobio podršku i Međunarodne organizacije poslodavaca, čiji je generalni sekretar Brent Vilton poručio da su reforme neophodne da bi se stvorila atmosfrera za privlačenje stranih ulagača.

Da bi odustajanje od zakona o privatizaciji i stečaju značilo odustajanje od reformi i vraćanje na propalu politiku subvencionisanja, saopštilo je i sinoć Ministarstvo privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: