Španija: Nenaplativo 184 mlrd. evra

Španska vlada će možda omogućiti bankama da prebace svoje ogromne iznose nenaplativih stambenih kredita u posebnu agenciju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2012.

19:48

Default images

Ministar privrede Španije Luis de Gindos kaže da bi to oslobodila finansijski kapital i omogućilo bankama da se usredsrede na svoje osnovno poslovanje, umesto na sektor nekretnina.

Agencija ne bi bila "banka za nenaplative kredite", što je institucija koja se u zemljama poput Irske koristila za stabilizaciju bankarskog sistema i privrede, zato što država ne bi učestvovala u njenom radu.

Cilj osnivanja te agencije bi bio da se banke oslobode nenaplativih stambenih kredita, čija vrednost je krajem 2011. iznosila 184 milijarde evra ili oko 60 odsto ukupne vrednosti imovine banaka.

Podaci Centralne banke Španije pokazuju da je stopa nenaplativih kredita, odnosno onih čije plaćanje kasni najmanje tri meseca, u februaru porasla na 18-godišnji maksimum od 8,15 odsto ukupnih odobrenih kredita.

"U slučaju da banke ponovo procene tržišnu vrednost nekretnina, koja je u odnosu na period naglog razvoja tog sektora od pre 2008. godine značajno pala, ideja izdvajanja tih kredita ima smisla i biće pozitivna za banku", istakao je Gindos.

On je takođe kategorički odbacio mogućnost da se Španija obrati evropskim fondovima za pomoć, kao što je Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF), u svrhu poboljšanja finansijskog stanja španskih banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: