C&A optužen za milionsku prevaru; Odlaze odmah iz Srbije i poručuju: "Postali smo meta"

Kompanija C&A Srbija, "nakon što je postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca", nema drugi izbor nego da danas proglasi insolventnost.

Izvor: Blic, B92.net

Sreda, 06.07.2022.

14:11

C&A optužen za milionsku prevaru; Odlaze odmah iz Srbije i poručuju:
EPA-EFE/JEROEN JUMELET

Kako se navodi u saoštenju te kompanije, "počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije".

"Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji. Situacija je veoma specifična i promenjuje se samo na Srbiju. Ovaj razvoj događaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A", dodaje se.

U saopštenju se dalje navodi da je kompanija C&A Srbija meta organizovane carinske prevare čiji je počinilac jedan od njenih poslovnih partnera, kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati. Nemački tekstilni gigant objašnjava da su navedeni počinioci sistematično obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu 2014–2021. godine, zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji.

Krivično delo je otkriveno u oktobru 2021. kada je kompanija C&A prvi put obaveštena o tom prevarnom uvozu od strane carinskih organa Republike Srbije.

"Nakon nekoliko meseci istrage i uprkos dokazima kojima se učvršćuje stav da C&A Srbija ne treba da snosi posledice tog krivičnog dela, carinski organi Republike Srbije zauzeli su stav da je kompanija C&A Srbija odgovorna za plaćanje carinskih dažbina za robu koja je deklarisana u okviru prevarnog uvoza. Nakon temeljne analize situacije upravljački tim kompanije C&A Srbija zaključio je da ne može odgovorno snositi rizike daljeg osporavanja pravne pozicije koju zastupaju organi Republike Srbije. S obzirom na finansijski opseg zahteva usmerenih protiv kompanije C&A Srbija, upravljački tim je bio primoran da danas proglasi insolventnost", poručuju iz te kompanije.

Dalje postupke, zaključuju, obrađivaće imenovani stečajni upravnik.

Kako je počelo?

Podsetimo, beogradski mediji danas pišu o tome da se modni lanac C&A sprema da ode iz Srbije nakon što je država otkrila da su skoro sedam godina navodno švercovali kinesku robu čime su oštetili budžet Srbije za šest miliona evra.

Kako saznaje Blic, iza cele priče stoje mahinacije ovog modnog lanca koji je u Srbiju došao 2012. godine i koji je sada zbog nelegalnog poslovanja i višemilionskog carinskog prekršaja bukvalno sateran uza zid.

Protiv kompanije C&A, postupak je pokrenula Uprava Carina koja je u leto 2021. otkrila malverzacije u vezi sa uvozom robe koja nije njihov brend. Prema našim saznanjima radi se o švercovanju robe još od 2014.

"Skoro 7 godina ova kompanija je sa austrijskim špediterom "Quehenberger" radila protiv zakona. Zajedno su omogućili da se ozvaniči švercovana kineska roba kao njihova, tako što su udarali pečat koji je trebalo da bude dokaz originalnosti. Špediter je čak posle pokretanja postupka Uprave Carina promenio ime u Transfera, a kako bi sačuvao reputaciju i mogao dalje da radi u Srbiji", kazao je za Blic dobro obavešten izvor i napominje da u ovom prekršaju nije učestvovao niti jedan radnik Uprave carina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: