"Efekti se i te kako osećaju": Huavej smanjuje proizvodnju telefona?

Činjenica da u poslednje vreme, a zbog američkih sankcija, Huavej ima problema, nije nova.

Izvor: B92

Nedelja, 21.02.2021.

15:21

Foto: Epa, TOMS KALNINS

Uprkos naporima koje je kompanija učinila da prebrodi te sankcije, efekti se i te kako osećaju. Zato stižu informacije da je Huawei već najavio svojim dobavljačima da će ove godine poručiti znatno manje komponenti za svoje telefone, a smanjenje će verovatno biti i veće od polovine.

Po svemu sudeći, ovo će biti najgora godina za Huavej , bar kada se radi o broju prodatih i proizvedenih telefona, piše PC Press.

Očekuje se da će, prema planovima za nabavku delova, ove godine kompanija napraviti između 70 i 80 miliona telefona. To je umanjenje veće od 60 procenata u odnosu na 2020. godinu kada je proizvedeno 189 miliona telefona. Neki dobavljači čak očekuju da će u toku godine biti i dodatnih smanjenja, pa da će biti proizvedeno oko 50 miliona telefona.

Pad prodaje je konstantan od trenutka kada je Huawei izgubio mogućnost da inkorporira Google-ove servise na svoje telefone. To je bio i razlog nedavne prodaje njihovog podbrenda Honor, kao i razlog što je Huawei već ispao iz liste pet najvećih proizvođača telefona na globalnom nivou.

Huawei CEO, Ren Zhengfei je već kontaktirao Biden-ovu administraciju da preispita odluku, ali teško da će po tom pitanju biti nekih promena u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: