Luka Ploče otpušta preko 40 radnika

Luka Ploče otkazuje ugovore o radu za 41 radnika, a Uprava to objašnjava smanjenjim obimom poslovanja zbog privrednih uslova i pandemije koronavirusa.

Izvor: B92

Sreda, 16.12.2020.

08:43

Luka Ploče otpušta preko 40 radnika
Foto: Depositphotos, Nikolas_jkd

"Uprava kompanije okončala je postupak savetovanja s Radničkim većem o utvrđivanju kolektivnog viška radnika. Pribavljene su sve potrebne suglasnosti te je započeo postupak otkazivanja ugovora o radu za ukupno 41 radnika", navodi se u saopštenju.

Uprava otkaze opravdava značajno smanjenim obimom poslovanja zbog ekonomskih uslova (gašenje partnera iz BiH) te vanredne situacije uzrokovane pandemijom Covid-19, piše Capital.

To, po Upravi, "iziskuje smanjenje troškova poslovanja i provođenje organizacijskih promena radi usklađivanja broja radnika sa strukturom i veličinom poslovne aktivnosti društva".

Poslovni prihodi Luke Ploče u prvih su devet meseci ove godine iznosili 112,65 miliona kuna (oko 15,6 miliona evra), što je smanjenje za 5,8 posto, dok su poslovni rashodi rasli za 2,7 posto, na 117,4 miliona kuna. "Organizaciju društva i broj radnika potrebno je prilagoditi novim uslovima, stoga je poslodavac prisiljen pristupiti racionalizaciji troškova i smanjenju broja zaposlenih kako bi stvorio uslove za finansijsku likvidnost daljnjeg poslovanja društva", stoji u saopštenju Uprave Luke Ploče.

Luka Ploče je u prvih devet meseci ove godine imala gubitak od 5,44 miliona kuna (721,5 hiljada evra), dok je u isto vreme lani imala dobit od 4,8 miliona kuna, podaci su iz finansijskog izveštaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: