"Žene među najpodložnijima siromaštvu"

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović oglasila se povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

Izvor: B92

Subota, 17.10.2020.

09:33

Foto: Depositphotos, grinvalds

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović istakla je da je kriza izazvana pandemijom korona virusa dodatno uticala i na nejednakosti koje postoje između muškaraca i žena u pogledu ekonomske i socijalne dobrobiti.

"Žene su najveća marginalizovana grupa na svetu i spadaju među najranjivije kategorije, što ih svrstava u red najpodložnijih siromaštvu. Posebno ako govorimo o ženama na selu, samohranim majkama, ženama sa invaliditetom ili Romkinjama. Ako želimo da se razvijamo u moderno društvo moramo više raditi na uklanjanju izvora nesloboda, a to su siromaštvo, diskriminacija i stereotipi", izjavila je ona.

"Žene su dvostruko više opterećene neplaćenim poslovima brige o domaćinstvu, deci i starima, što ne ostavlja vreme da budu konkurentnije na tržištu rada i da se ekonomski osnažuju. Samo uz jednake mogućnosti da se i žene uključe u politički, ekonomski, kulturni, društveni život zemlje mi možemo da napredujemo", zaključila je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: