AKS: Nema obustave rada advokata tokom vanrednog stanja

AKS je saopštila da neće izaći u susret zahtevu 102 advokata, koji se protive onlajn suđenjima, da donese odluku o protestu advokata delimičnom obustavom rada.

Izvor: B92

Sreda, 08.04.2020.

16:46

AKS: Nema obustave rada advokata tokom vanrednog stanja
Foto: Depositphotos/suwannar1981.gmail.com

Iako ne podržava odžavanje suđenja putem video-linka tokom vanrednog stanja, Komora smatra da bi obustava rada advokata, za vreme trajanja vanrednog stanja, bila suprotna interesima advokature i kontraproduktivna u odnosu na ostvarivanje njenih zahteva i ciljeva u narednom periodu, navodi se u saopštenju Advokatske komore Srbije.

"U okolnostima povećane društvene solidarnosti, advokatska obustava rada bi bila nesrazmerna cilju koji se želi postići i duboko protivna naporima društva u celini", napominje AKS.

Komora napominje istovremeno da su advokati samostalni u odlučivanju da li će tokom vanrednog stanja zastupati okrivljene u procesima koji se odvijaju putem video linka.

Na to njihovo pravo, Komora ne može i ne sme da utiče, navodi se u saopštenju.

Prošle sedmice doneta je Uredba Vlade o suđenjima video konferencijskom vezom tokom vanrednog stanja kada se prisustvo okrivljenog ne moze obezbediti na drugi bezbedan način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: