Šta vlasnicima vozila donosi zabrana evro-3 i evro-4 automobila? VIDEO

Saobraćaj predstavlja veliki izvor zagađenja vazduha, a polovni automobili koji dolaze iz Zapadne Evrope u Srbiju tome veoma doprinose.

Izvor: B92

Petak, 08.11.2019.

19:51

Šta vlasnicima vozila donosi zabrana evro-3 i evro-4 automobila? VIDEO
Foto: Epa/WU HONG

Nakon najava da se razmatra zabrana uvoza automobila sa evro-3 i evro-4 standardom, postavlja se pitanje da li vlasnici automobila s ovim motorima u Srbiji imaju razloga za brigu.

"Ovi koji su već kupili auto, njih neće pogoditi ovakva jedna mera, jer ovde je ideja da ne uvozimo dalje takve stare automobile, a ovi koji su već uvezeni oni će se i dalje voziti našim putevima", kaže za Prvu TV Krsto Lipovac sa Saobraćajnog fakulteta.

Osim ekoloških, jedan od razloga za podmlađivanje voznog parka u Srbiji je bezbednost saobraćaja.

"Pretpostavlja se da je vozilo sa novijim evro-standardom motora i bezbednije vozilo, ali to nije pravilo. Prosto, neki automobil visoke klase star 15 godina svakako da je bezbedniji od automobila niže klase koji je skoro sišao sa proizvodne trake", kaže Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kod prodavaca polovnih vozila najviše se traže automobili do 5.000 evra i 10 godina starosti koji ne potpadaju pod potencijalnu zabranu. Ta zabrana može loše uticati samo na preprodavce koji prodaju automobile starije od toga.

"Ako bude prestao uvoz evro-3 i evro-4 motora, preostaje da se kupuje evro-5 i evro-6, što podrazumeva generaciju mlađih automobila", objašnjava Stefan Krasić, prodavac s placa “Balkan auto”.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: