Ne da će teško dostići zapad, Hrvatska će kaskati i za istokom

Zbog manjka radnika Hrvatska ne samo da neće dostići najrazvijenije zemlje EU, nego će i zaostajati i za stopama rasta istočne i jugoistočne Evrope.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2018.

14:22

Ne da će teško dostići zapad, Hrvatska će kaskati i za istokom
Foto: Thinkstock

Ovo je procena ugledne agencije Rojters u opširnoj analizi tržišta rada u Hrvatskoj.

"Hrvatska pati od ozbiljnog nedostatka radne snage, najosetnije u svojim lepim turističkim naseljima na moru i u turizmi uopšte, koji je bitan za njen privredni rast što slabi nade da će ta zemlja sustići razvijenije ekonomije Evropske unije", navodi Rojters.

Agencija dodaje da je trenutni rast hrvatskog BDP-a nešto veći i kreće se oko tri odsto, ali da ni to nije na nivou rasta država na istoku i jugoistoku Evrope.

Taj problem je odraz niskog nivoa plata, obrazovanja i stečenih veština u toj ekonomiji u kojoj i dalje dominira država, što je primoralo mnoge mlade Hrvate da potraže primamljivije poslove u bogatim zapadnim zemljama EU, navode analitičari.

"Neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama ekonomije, mala spremnost za mobilnost unutar Hrvatske i veliki broj ljudi koji odlaze kako bi radili u drugim zemljama EU, negativno utiču na hrvatsko tržište rada", kaže za Rojters Iva Tomić iz zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Prema podacima Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP), hrvatskim kompanijama nedostaje najmanje 30.000 radnika, pretežno u sektoru turizma, koji čini skoro 20 odsto bruto domaćeg proizvoda te zemlje, ali i u građevinarstvu, maloprodaji i industriji.

U prilog podatku o nedostatku radne snage u Hrvatskoj naveden je primer čeličane iz Siska ABS koja, prema rečima Ivane Rumac iz tog preduzeća, nije uspela da nađe na tržištu rada 71 radnika sa odgovarajućim znanjima i veštinama.

"U protekloj finansijskoj godini, kada smo angažovali 71 radnika, 40 posto ispitanika nije ispunilo uslove, a 43 posto od naših 90 zaposlenih moralo je interno da se školuje", izjavila je Rumac za Rojters. Agencija prenosi i podatke Franza Letice, šefa zagrebačkog udruženja restorana i vlasnika barova, da je u prvih devet meseci ove godine bilo 782 nepopunjena radna mesta za kuvare i 1.493 otvorenih radnih mesta za konobare u glavnom gradu Hrvatske.

Rojters dodaje da je sve izraženiji i manjak medicinskih sestara u hrvatskim bolnicama, i citira direktorku Austrijske kancelarije za spoljnu trgovinu u Hrvatskoj, Sonju Holoćer-Ertl, da je jedna veća austrijska kompanija odustala od investicije u Hrvatskoj jer nije mogla da nađe dovoljno radnika.

"Želeli su da prošire poslovanje u Hrvatskoj, ali su se zbog nedostatka adekvatno kvalifikovane radne snage na kraju odlučili za Južnu Ameriku gde takođe posluju", izjavila je Holoćer-Ertl za Rojters.

Britanska agencija zaključuje analizu s podatkom da je svega 60 posto građana Hrvatske, starosti između 15 i 64 godine, zaposleno, što je, kako konstatuje, jedna od najnižih stopa zaposlenosti u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: