Inovacije su temelj daljeg razvoja

Soko Štark je 2018. godinu zaokružio lansiranjem 124 nova artikla, od kojih čak 17 ima potpuno nove recepture.

Promo

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2019.

14:53

Inovacije su temelj daljeg razvoja

Inovacije u oblasti konditora, naročito kada je reč o brendovima koji predstavljaju svojevrstan „love“ mark pravi su primer kreativnosti i dokaz težnje kompanije da svojim potrošačima pored dobro poznatih ukusa uvek ponudi i nešto novo.

Matjaž Vodopivec, generalni direktor Strateškog poslovnog područja Slatko i slano Atlantic Grupe, navodi da je ovakav obim tržišnih novina upravo temelj ostvarenih poslovnih rezultata. Prethodna godina za Soko Štark predstavlja godinu istorijskog rekorda prodaje, prebačaja planova i veće profitabilnosti, što sve zajedno potvrđuje finansijsku stabilnost kompanije i Grupe u celini.

B92: Nova paleta proizvoda već je dostupna potrošačima. Da li biste neke od njih posebno izdvojili?

- Soko Štark, ali moram da dodam i konditorska industrija u Srbiji, generalno, svojim inovacijama ide u korak sa svetskim trendovima, uz prvenstveno isticanje kvaliteta proizvoda i poštovanje kompleksnih standarda, ali i održavanje poverenja i očekivanja potrošača. Tako da je konkurencija vrlo respektibilan faktor, koji izuzetno poštujemo i uvažavamo. Stubove poslovanja naše kompanije čine kategorije čokolade i flipsa, koje su uz kategoriju biskivta, tokom prethodne godine upravo i najviše inovirane. Najlepše želje su lansirale nove ukuse kokosa i noissette čokolade, dok je Menaž lansirao inovaciju Menaž glazure u čaši. Smoki Mega Hrsker je dobio novi HOT ukus, a lansiran je i podbrend Smoki Fun. Kategorija keksa je uz redizajn pakovanja proširila i portfolio Keksićima s duplim kakao kremom i karamelom, a Integrino je pored dva nova ukusa obradovao potrošače i varijantom keksa bez šećera. Kategorija vafla je višestruko inovirana, a segment vafla bez preliva je unapređen novom duofil strukturom proizvoda. Bananica, koja je prošle godine proslavila 80 godina postojanja, uz varijaciju Skroz Čoko Bananica, učvrstila je svoje tržišno učešće. Ovu poslovnu godinu započinjemo u sličnom ritmu jednim od najvećih iznenađenja za ljubitelje Smokija svih generacija. Ova omiljena grickalica, koja je i danas ubedljivo najpopularniji flips u regionu, sa ukupnom prodajom koja prevazilazi prodaju svih ostalih flipsova, će po prvi put obući novo ruho i pohvaliti se redizajniranom ambalažom.
B92: Investicije u proizvodnu opremu i sisteme doprinele su pozitivnim rezultatima i novim artiklima. Da li će se ovaj trend nastaviti i tokom 2019. godine?

- Samo tokom prethodne godine kompanija Soko Štark je uložila više od 3 mil EUR u inoviranje proizvodnih pogona čime je povećan obim proizvodnje i ispraćeno usložnjavanje proizvodnih procesa. Investicijama u energetsku efikasnost i modernizaciju proizvodnje povećali smo proizvodne kapacitete i obezbedili najviši stepen zaštite zdravstvene ispravnosti proizvoda. Ali sistem kvaliteta nije samo kvalitetna oprema i proizvod, već podrazumeva kvalitet svih proscesa i ulaganje u ljude, edukaciju i razvoj zaposlenihi i dobavljača. Cilj nam je da stvorimo dinamično okruženje, koje se brzo prilagođava promenama u poslovnom sistemu, uz maksimalnu optimizaciju svih procesa. Navedeno ostvarujemo tako što 50 odsto ukupnih investicija izdvajamo za razvoj i održavanje kvaliteta. Zdrave sirovine i kvalitet proizvoda su sve više u fokusu, a dobro organizovan sistem centralne nabavke koji vrši posebnu selekciju sirovina i odabir dobaljvača koji ispunjavaju sve zadate paramtere kontrole kvaliteta predstavljaju obavezu i odgovornost nas kao kompanije prema potrošaču. Štark već nekoliko godina konstantno radi na tome da koristi isključivo prirodne sastojke i da tehnološkim procesima očuva njihove hranljive vrednosti. Tako smo u postepeno zamenili vestačke arome prirodnim, takođe koristimo prirodne boje i uveli smo nehidrogenizovane biljne masnoće umesto hidrogenizovanih masti. Kada govorimo o tekućoj godini, tokom 2019. planiramo nastavak procesa automatizacije i digitalizacije proizvodnih procesa, ali i dalji razvoj proizvodnje čokoladnih proizvoda i flipsa uz dodatne inovacije samog asortimana.

B92: Koliki su proizvodni kapaciteti Atlantic Grupe u Srbiji i koja tržišta su najzastupljenija?

- Kao vodeći distributer robe široke potrošnje s visoko razvijenim know-howom, Atlantic Grupa ima ekspertizu i snagu da Štarkovim proizvodima, koji to svojom kvalitetom i tradicijom zaslužuju, omogući adekvatne pozicije i dostupnost potrošačima širom regiona. U geografskoj strukturi prodaje Soko Štarka dominira i dalje tržište Srbije sa oko 64 odsto učešća u prihodima, dok trećinu prodaje ostvarujemo na ostalim tržištima regiona, ali i šire. Od 2017. godine prisutni smo i na tržištu Rumunije, a postupno otvaramo i nova tržišta. Štarkova poslovna strategija je da na regionalnom nivou naši brendovi imaju jednu od prve tri pozicije u market šeru kategorije kojoj pripadaju, i u tome smo uspeli, što predstavlja dobar osnov dalje internacionalizacije. Primer je Smoki, koji je apsolutni lider u kategoriji flipsa u regionu i predstavlja jedan od glavnih stubova kompanije. Suština je da se, u odnosu na dalji razvoj svojih brendova i generalno ambiciozan pristup, na svakom tržištu ponašamo maksimalno racionalno.

B92: Kakvi su planovi Atlantic Grupe za naredni period?

- Pokretač našeg poslovnog sistema je filozofija inovacija i stalnog poboljšavanja svih procesa. Ključni izazov je kontinuirano napredovanje u svim segmentima poslovanja, odnosno kako svakodnevno motivisati zaposlene na svim nivoima da razmišljaju o poboljšanjima i implementaciji inovacija. Mogućnosti za dalji napredak uvek postoje u dodatnom unapređenju tehnologije, inovacijama proizvoda, proizvodnih procesa i marketinških aktivnosti što zajedno dovodi do kreiranja komparativne prednosti i ubrzavanja rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: