Jugorozgas u srpskom gasnom sektoru

Zbog prepuštanja akcija Progres trejdinga ruskom Gazpromu ugroženi državni interesi.

Fokus

Izvor: Danas

Utorak, 26.12.2006.

13:46

Default images

„Činjenica da je Gazprom postao većinski vlasnik rusko-srpskog preduzeća Jugorozgas ne ide u prilog državnim interesima Srbije, jer to slabi njenu pregovaračku poziciju kada je reč o perspektivi gasnog sektora”, tvrdi Zorana Mihajlović-Milanović, bivši savetnik za energetiku potpredsednika Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, preuzimanje Jugorozgasa od strane Rusa plod je političkog dogovora kako bi se u svim važnim gasifikacionim poslovima učvrstio uticaj Moskve na ovim prostorima. Zorana Mihajlović-Milanović podseća da je Jugorozgas formiran 1996. godine kao zajednička rusko-srpska firma u kojoj je svaka strana kontrolisala 50 odsto akcija.

„Vlasnici ruskog dela akcija u tom trenutku bili su Gazprom i Gaseksport (po 25 odsto) dok je 25 odsto kapitala bilo u rukama Progres trejdinga, pet odsto je posedovala Beobanka, a 20 odsto Naftna industrija Srbije”, kaže ona i dodaje da je, kada je u maju 2005. godine Progres trejding najavio da će prodati svoj paket akcija, Upravni odbor NIS odlučio da kupi te akcije kako bi preuzimanjem 5 odsto udela u kapitalu koji je pripadao Beobanci postao ravnopravan vlasnik Jugorozgasa.

„Progres trejding je, inače, shodno ugovoru o osnivanju Jugorozgasa bio dužan da po osnovu prava preče kupovine akcije prvo ponudi nekom od akcionara. Međutim, bez obzira na odluku Upravnog odbora NIS da se akcije otkupe, tadašnji direktor NIS-Energogasa Milutin Prodanović nije odgovorio na ponudu Progres trejdinga. Gazprom je iskoristio taj trenutak i preko svoje austrijske ćerka firme Ogiva došao u posed akcija Progres trejdinga. Očigledno je da nekome u NIS nije odgovaralo da otkupe akcije a svojim nečinjenjem Prodanovič, sadašnji pomoćnik republičkog ministra rudarstva i energetike, je ugrozio državni interes”, ističe Zorana Mihajlović-Milanović. Ona tvrdi da su se predstavnici aktuelne srpske vlasti sa Rusima dogovorili da se svi važni poslovi u gasnom sektoru odvijaju preko Jugorozgasa bez raspisivanja javnih poziva i tendera.

To faktički znači, navodi Zorana Mihajlović-Milanović, da će bez transparentnog javnog nadmetanja Jugorozgas dobiti ekskluzivno pravo na gradnju gasovoda od bugarske granice do Niša, izgradnju skladišta Banatski Dvor a rukovodiće i izgradnjom trase gasovoda Plavi potok koja će prolaziti kroz Srbiju.

Ona tvrdi da je odluka da se gas u Srbiju uvozi preko Jugorozgasa loša i da je nedavno potpisani ugovor mnogo lošiji od prethodnog.

„Od svog osnivanja do danas Jugorozgas je uradio samo deonicu magistralnog gasovoda od Niša do Pojate i postao njen vlasnik. Problem predstavlja i to što rad tog preduzeća još uvek nije pravno regulisan, jer ne ispunjava čak šest uslova iz Zakona o koncesijama. Ministarstvo rudarstva i energetike je 2004. godine osnovalo odbor sa zadatkom da prati rad Jugorozgaza, međutim nije se odmaklo dalje od konstatacije da treba ukloniti pravne prepreke za nesmetano poslovanje preduzeća”, istakla je Zorana Mihajlović-Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: