BBC 0

03.05.2024.

19:50

Rusija i Ukrajina: Kijev može da koristi britansko oružje unutar Rusije, kaže Dejvid Kameron

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije lord Dejvid Kameron rekao je da je na Ukrajini da odluči kako će koristiti britansko oružje.

Izvor: Pol Kirbi - BBC Njuz

Rusija i Ukrajina: Kijev može da koristi britansko oružje unutar Rusije, kaže Dejvid Kameron
Predsednistvo Ukrajine

Podeli:

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije lord Dejvid Kameron rekao je da je na Ukrajini da odluči kako će koristi britansko oružje i istakao da Kijev ima pravo da gađa mete na ruskoj teritoriji.

Tokom posete Kijevu rekao je da će Britanija obezbediti 3 milijarde funti godišnje, dokle god da to bude potrebno.

"Kad Rusija vrši udare unutar Ukrajine, razumljivo je zašto Kijev smatra da je potrebno da bude siguran da može da se brani", rekao je Kameron.

Rusija je osudila ove poruke kao "veoma opasne izjave".

"Ovo je direktna eskalacija tenzija oko konflikta u Ukrajini, koja potencijalno može da izazove pretnje po bezbednost u Evropi", rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Kameron nije direktno podržao ideju da se britansko oružje koristi za napade unutar Rusije.

Ali sve do sada, Britanija je generalno stavljala do znanja - ali ne direktno - da oružje dugog dometa poput raketa Storm Šedou (Storm Shadow) treba da se koristi unutar suverene ukrajinske teritorije.

Bilo je nekoliko primera uspešnog korišćenja ovog oružja na poluostrvu Krim koje Rusija okupira, kao i protiv pojedinih delova ruske flote u Crnom moru.

Ipak, posle obećanja premijera Rišija Sunaka da će Ukrajini davati tri milijarde funti u vojnoj pomoći godišnje, čini se da je Kameron želeo da istakne da je na Ukrajini odluka o tome kako će oružje koristiti.

Amerika je navodno tražila od Ukrajine da obustavi udare na rafinerije nafte u Rusiji, u strahu da bi to moglo da izazove eskalaciju konflikta.

Peskov je komentarisao i francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je ranije ove nedelje rekao da će Zapada morati da razmotri da li da šalje kopnene trupe u Ukrajinu "ukoliko Rusi probiju linije fronta i ako Ukrajina to zatraži".

Izjave Makrona za list Ekonomist su "veoma opasan trend", rekao je portparol Kremlja.

Predsednik Francuske je u intervjuu naglasio da neće biti bezbednosti u Evropi ako Rusija pobedi u Ukrajini.

Ruske snage su zauzele nekoliko sela u istočnoj Ukrajini, iskorišćavajući nedostatak oružja i ljudstva na ukrajinskoj strani.

DSNS Ukraine

Ukrajinske obaveštajne službe takođe veruju da se Rusija priprema za letnju ofanzivu u severoistočnim regionima oko Harkova i Sami.

Lord Kameron, koji se sa predsednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim sreo u Kijevu, rekao je da je Rusija ta koja je napala Ukrajinu i da Ukrajina ima "apsolutno prava da uzvrati udarac Rusiji".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je rekla da su ovakve izjave ravne priznanju da je Zapad uključen "hibridni rat" protiv Moskve.

Od početka rata u Ukrajini, Britanija je obezbedila milijarde funti za podršku Ukrajini, od tenkova i raketa na precizno navođenje do sistema protivvazdušne odbrane.

Pre godinu dana Britanija je potvrdila da Ukrajinu snabdeva krstarećim raketama dugog dometa koje imaju raspon od više od 250 kilometara.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: