Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Amerikanci slomili Iran za osminu finala, Englezima britanski derbi

Poznati prvi parovi osmine finala - Engleska na Senegal, Amerikanci protiv Holandije.

BBC

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2022.

18:15

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Amerikanci slomili Iran za osminu finala, Englezima britanski derbi
Pulišiæ postiže pogodak/Neil Hall/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Na Svetskom prvenstvu u Kataru danas su odigrani poslednji mečevi u grupama A i B, posle kojih su postali poznati i prvi parovi eliminacione faze Mundijala u Kataru.

Američki fudbaleri su pobedom nad Iranom obezbedili prolazak u osminu finala gde će ih čekati reprezentacija Holandije, dok će Senegalci izaći na megdan selekciji Engleske.

U dugo najavljivanom i iščekivanom duelu, ponajmanje iz sportskih razloga, Amerika je tokom većeg dela prvog poluvremena imala inicijativu što je urodilo plodom u 38. minutu kada je Kristijan Pulišić zatresao mrežu.

Nešto kasnije je Timoti Vea, sin nekadašnjeg fudbalskog asa i sadašnjeg predesednika Liberije - Žorža Vee, imao je priliku da odvede Amerikance na odmor sa dva gola prednosti, ali je sudija svirao ofsajd.

Iranci su pružili bledu partiju, a tokom prvog poluvremenu ni jednom nisu uputili šut ka golu rivala.

Dva dana uoči utakmice Fudbalski savez Sjedinjenih Američki Država postavio je na zvaničnim nalozima na društvenim mrežama zastavu Irana bez grba u objavi rasporeda utakmica u grupnoj fazi.

Iz Saveza su za američki CNN rekli da su želeli da izmene zastavu azijske države na 24 sata u znak "podrške iranskim ženama koje se tamo bore za osnovna ljudska prava" i dodali da je planirano da originalnu zastavu vrate posle toga.

U Iranu trenutno bukte antivladini protesti, koje su fudbaleri ove reprezentacije podržali na prvoj utakmici na Mundijalu protiv Engleske tako što nisu pevali himnu.

Iranski fudbaleri su večeras pred kraj utakmice napadali iz sve snage, ali to nije dovoljno, pa su Amerikanci sačuvali dragocenu prednost.

Tako je američka reprezentacija, koja je na Fifinoj rang listi tek četiri mesta ispred Irana, obezbedila plasman u osminu finala gde ih čekaju Holanđani.

Engleska pobeda od 2:0 nad Velsom za prvo mesto u grupi

Prvi susret Engleske i Velsa na Svetskim prvenstvima završen je ubedljivom pobedom Gordog Albiona od 3:0 nad susedom.

Svi golovi su postignuti u drugom poluvremenu.

Pogotkom Markusa Rašvorda, reprezentacija Engleske je u 49. minutu povela, da bi Fil Foden već u narednom napadu povisio na 2:0.

Goleada je okončana u 68. minut Rašfordovim drugim pogotkom, a trećim za reprezentaciju, kada je lopta posle njegovog šuta prošla kroz noge velkom golmanu Vardu.

Tako je reprezentacija Velsa njeno drugo učešće na Svetskim prvenstvima završila kao poslednja u grupi B, sa jednim osvojenim bodom, dok su Englezi kao prvoplasirani obezbedili osminu finala gde će ih čekati Senegal.

Senegal slavi Kulibalija i plasman u osminu finala Mundijala

Radost igraèa Senegala/Rungroj Yongrit/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Fudbaleri Senegala igraće u osmini finala Svetskog prvenstva u Kataru, pošto su u dinamičnoj utakmici sa 2:1 savladali Ekvador, direktnog konkurenta za drugo mesto u A grupi.

Prvo mesto u ovoj grupi pripalo je Holandiji koja je pobedila domaćina Katar sa 2:0.

Današnjim plasmanom u nokaut fazu, ova generacija Senegala imaće priliku da ponovi ili čak nadmaši uspeh generacije iz 2002, koja je stigla do četvrtfinala.

U preostale dve utakmice dana, večeras od 20 sati u B grupi sastaju se Vels - Engleska i Iran - Amerika.

Senegalu je više bila potrebna pobeda i tako su fudbaleri ove reprezentacije ušli u meč.

Stvorili su više prvilika u prvom delu utakmice. U treće minutu, Idrisa Gej je gađao pored gola, kao i Bulaj Dija pet minuta kasnije.

U završnici prvog poluvremena, međutim, Senegal je ipak stigao do prednosti.

Igrao se 44. minut kada je ekvadorski defanzivac Pjero Hinkapi je skrivio penal, a siguran izvođač sa bele tačke bio je Ismaila Sar.

Ekvadorcima je i bod bio dovoljan za osvajanje drugog mesta i bili su blizu tog cilja kada je Mozes Kaisedo izjednačio u 67. minutu.

Ipak, samo tri minuta kasnije, veliko slavlje navijačima Senegala doneo je štoper Kalidu Kulibali.

Kako je Holandija stigla do trijumfa?

Holandija je bez većih problema opravdala ulogu favorita u duelu sa domaćinom Katarom koji je debi na svetskim prvenstvima završio bez osvojenog boda.

Ekipa selektora Luja van Gala je povela u 26. minutu pogotkom Kodija Gakpa, a Holanđani su i u nastavku utakmice, čini se, igrali taman koliko im je trebalo da ne ispuste prednost.

U 49. minutu, posle loše reakcije odbrane Katara, najbolje se na petercu snašao vezista Holandije Frenk de Jong i nije mu bilo teško da ćušne lopu u praznu mrežu.

Postigle su "Lale" i treći pogodak, ali je on poništen posle intervencije iz VAR sobe zbog ofsajda u kojem se našao strelac Stiven Berghuis. Click here to see the BBC interactive Pogledajte video Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: