BBC na srpskom - B92

Amerika, Drugi svetski rat i zločini: Uprava škole u Tenesiju zabranila predavanje o Holokaustu kroz nagrađivani strip-roman Maus

Školski odbor u Tenesiju zabranio je da se u učionicama o Holokaustu uči i kroz strip-roman koji je osvojio Pulicerovu nagradu. Obrazloženje je da je roman prepun vulgarnosti, golotinje i da ima prikaze samoubistava.

Izvor: BBC
Podeli
BBC/ Art Spiegelman
BBC/ Art Spiegelman

Školski odbor u Tenesiju u južnom delu SAD zabranio je da se o Holokaustu uči i kroz strip-roman koji je osvojio Pulicerovu nagradu.

Obrazloženje je da je roman prepun vulgarnosti, golotinje i da ima prikaze samoubistava i da ne odgovara uzrastu učenika u školama.

Grafički roman Maus: Priča preživelog prikazuje kako su autorovi roditelji - poljski Jevreji - preživeli zloglasni nacistički logor Aušvic tokom Drugog svetskog rata.

Autor Art Špigelman rekao je da je "zbunjen" odlukom uprave škole.

Šest miliona Jevreja je ubijeno ili umrlo u Holokaustu - kampanji nacističke Nemačke za iskorenjivanje Jevreja u Evropi.Špigelmanov roman Maus, sa ručno nacrtanim ilustracijama Jevreja kao miševa i nacista kao mačaka, osvojio je niz književnih nagrada 1992. godine.

Na sastanku odbora škola okruga Mekmin u januaru, članovi su rekli da smatraju da su psovke u grafičkom romanu neprikladne za nastavni plan i program osmog razreda.

Usprotivili su se i prikazima eksplicitnog nasilja i samoubistvaa, rekavši da to nisu "vrednosti" lokalne zajednice.

Članovi su rekli i da su crteži neprikladni jer prikazuju "golotinju".

U romanu su Jevreji nacrtani kao miševi, a Nemci kao mačke/Getty Images
U romanu su Jevreji nacrtani kao miševi, a Nemci kao mačke/Getty Images

Posle reakcije na društvenim mrežama, članovi odbora su u saopštenju naveli da su "nepotrebna upotreba vulgarnosti i golotinje i prikazi nasilja i samoubistava" previše za razred sastavljen od trinaestogodišnjaka i četrnaestogodišnjaka.

Odbor je rekao da njegovi članovi "ne umanjuju vrednost Mausa kao upečatljivog i smislenog dela književnosti, niti osporavamo važnost podučavanja naše dece o istorijskim i moralnim lekcijama i realnostima Holokausta".

Oni su rekli da su nastavnici dobili instrukcije da podačavaju decu o Holokaustu, ali na "prikladniji način za taj uzrast".

"Svi imamo obavezu da mlađe generacije saznaju o užasima Holokausta kako bismo bili sigurni da se takav događaj nikada ne ponovi".

"Jednostavno ne verujemo da je ovo delo odgovarajuće za podučavanje naših učenika o Holokaustu", dodaju.U intervjuu za CNBC, autor romana Špigelman rekao je da je "zbunjen" odlukom i nazvao je "orvelovskom".

"Upoznao sam mnogo mladih ljudi koji su nešto naučili iz moje knjige", kaže.

Pogledajte video o logoru Aušvic

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 148 idi na stranu