Astronauti napustili neispravnu raketu Sojuz

Kapsula sa ruskim i američkim astronautom sletela u Kazahstan.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2018.

12:37

Astronauti napustili neispravnu raketu Sojuz
Posada je bila na putu ka Meðunarodnoj svemirskoj stanici/EPA

Američki astronaut i ruski kosmonaut morali su prinudno da slete nakon kvara na ruskoj raketi Sojuz na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ubrzo nakon lansiranja sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, Nik Hejg i Aleksej Ovčinin prijavili su problem sa motorom rakete.

Morali su da se vrate na zemlju tzv. "balističkim sletanjem" u kapsuli, nekoliko stotina kilometara severno od Bajkonura.

Odatle su ih odvezli spasioci.

"Timovi za pretragu i oporavak su došli do mesta za sletanje rakete i prijavili su da su dva člana posade... u dobrom stanju i da su van kapsule", saopštila je NASA.

Rusija je saopštila da je obustavila sve predstojeće letove, a pokrenuta je i istraga o tome šta je pošlo naopako.

Šta se dogodilo sa raketom?

To i dalje nije u potpunosti jasno. Delovalo je kao da je lansiranje prošlo glatko, ali 90 sekundi kasnije, NASA je, tokom živog prenosa, izestila da se čini da se javio problem na raketi, između prve i druge faze razdvajanja.

Na snimcima unutar kapsule vidi se da su se dvojica muškaraca protresla u trenutku kada je došlo do greške.

https://twitter.com/NASA/status/1050218936288055296

NASA je ubrzo nakon toga saopštila da sa morali da izvedu "balističko sletanje", što znači da su se spustili mnogo oštrijim uglom nego uobičajeno i da su bili izloženi jačoj G-sili.

Analiza: Neugodan povratak na Zemlju

Džonatan Amos, BBC dopisnik u oblasti nauke

Sojuz je jedna od najstarijih raketa, ali i jedna od najbezbednijih. Izgleda da je kvar nastupio tokom onoga što se naziva "postavljanjem", pri čemu vozilo prolazi kroz proces odbacivanja praznih segmenata goriva.

Astronauti su svakako bili svesni da nešto nije u redu, jer su javili da se osećaju kao da su u bestežinskom stanju kada bi trebalo da budu na sedištima. Sistemi za bekstvo su testirani i spremni upravo za takve situacije. Međutim, to bi bio neugodan povratak na Zemlju. Posada bi iskusila vemo intenzivno usporavanje rakete.

Već se raspravlja o trenutnom stanju ruske industrije i njenoj sposobnosti da održi standarde iz prošlosti. Bez obzira na ishod istrage, ovaj događaj će samo povećati brigu i posebno će dovesti SAD do udvostručavanja njenih napora da se novi raketni sistemi postave onlajn. Ova vozila, proizvodi kompanije Boing i Spejs Iks, biće predstavljena sledeće godine. Kako je posada?

Izgleda da su prošli bez povreda.

Njihova kapsula je sletela oko 500 kilometara severoistočno od Bajkonura.

Timovi za potragu i spasavanje su brzo stigli na lice mesta i javili da su Hejg i Ovčinin živi i dobrog zdravlja.

"Sistem spašavanja u hitnim slučajevima je radio, letelica je bila u mogućnosti da sleti u Kazahstan. Posada je živa", napisala je ruska svemirska agencija Roskosmos na Tviteru. NASA je saopštila da su u doborm stanju. Navodno im nije bila potrebna medicinska pomoć.

NASA je dodala da su dvojica muškaraca odvedeni u Gagarin centar za obuku kosmonauta izvan Moskve, i da se 'situacija pažljivo prati'."

Šta se sada dešava?

Ruski zamenik premijera Juri Borisov je rekao da neće biti budućih misija sve dok se "ne uverimo da je bezbednost zagarantovana".

On je odbacio sugestije da bi ova situacija mogla da šteti odnosima sa Amerikom, rekavši da su priznali da je "visokotehnološka industrija povezana sa rizikom", ali je dodao: "Sigurno nećemo sakriti razloge, to je neuobičajeno za ovakve situacije".

Ruski svemirski program je pretrpeo brojne nesreće poslednjih godina. U septembru je na jednom svemirskom brodu na Međunarodnoj svemirskoj stanici pronađena pukotina, a Ruska svemirska agencija je saopštila da je moguće da je namerno napravljena.

Današnja prekinuta misija neće imati uticaj na posadu koja je već na Međunarodnoj svemisrkoj stanici, javila je ruska novinska agencija Tas, navodeći neimenovani izvor koji kaže da imaju dovoljno zaliha.

Raniji incidenti

  • Današnji incident smatra se prvom nesrećom za motorom rakete Sojuz od 1983. godine kada je raketa nestala ubrzo nakon lansiranja, a posada je prebačena bezbedno
  • Ruski svemirski program se suočava sa brojnim tehničkim kvarovima poslednjih godina - 13 od 2010. godine. Prošle godine je izgubljen kontakt sa raketom koja je nosila novi vremenski satelit i 18 sekundarnih satelita. Ranije 2017. godine, najmanje devet od 73 lansirana satelita bilo je prijavljeno kao "mrtvo po dolasku ili ozbiljno degradirano" nakon razdvajanja od Sojuz-2.1 vozila
  • U avgustu se pojavila rupa u Sojuzovoj kapsuli koja je već pristigla na stanicu, što je izazvalo kratak gubitak pritiska vazduha i morala je da se zakrpi. U ovom slučaju, Rusija je saopštila da je rupa možda probušena "namerno"


Dok svemirske misije često imaju tehničke probleme, smrtni slučajevi su relativno retki:
  • 2003: Sedam astronauta je stradalo kada se spejsšatl Kolumbija raspao prilikom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu zbog oštećenog toplotnog štita
  • 1986: Sedam astronauta je stradalo kada je rezervoar za gorivo na spejsšatlu Čelendžer eksplodirao posle uzletanja zbog neispravnih zaptivača na motoru
  • 1971: Trojica članova posade Sojuza 11 se ugušilo zbog curenja vazduha posle odvajanja od svemirske stanice. Pronađeni su mrtvi unutar kapsule nakon sletanja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: